Universiteit van Tilburg

Persbericht 26 november 2009

Duurzaam toerisme sluit nog niet aan bij wensen vakantieganger

Veel toeristen willen zich op vakantie even niet bezig houden met duurzaamheid. Ze vinden dat de overheid en de toeristische sector daarvoor verantwoordelijk zijn. Wanneer de sector duurzame vakanties aanbiedt die aansluiten bij de bestaande vakantiepraktijken, kan echter wel verschil gemaakt worden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Desiree Verbeek. Ze promoveert op 2 december aan de Universiteit van Tilburg.

Toerisme is onlosmakelijk verbonden met reizen, en dus met schade aan het milieu. De sector staat voor de uitdaging zich in duurzame richting te ontwikkelen. Maar gedragsverandering van de individuele toerist komt nog niet van de grond. Ook belastingmaatregelen, technologische innovaties en emissiehandel zijn niet voldoende in een duurzame ontwikkeling van toerisme. Hoe moet het dan wel?

De vrijetijdwetenschapper Desiree Verbeek ontdekte dat veel Nederlanders zich op vakantie juist niet bezig willen houden met duurzaamheid of milieuvriendelijkheid. Ze vinden dat de overheid en de toeristische sector daarvoor verantwoordelijk zijn. Hierin loopt het toerisme achter ten opzichte van andere sectoren zoals wonen, voeding en alledaagse mobiliteit, waarin consumenten wel interesse tonen in duurzamere producten. De terughoudendheid ten aanzien van toerisme wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan aantrekkelijke, comfortabele duurzamere vakanties. Duurzaam op vakantie gaan heeft, zo blijkt uit het onderzoek, nog altijd een geitenwollensokkenimago. Een eerste uitdaging is dan ook om andere, aantrekkelijke imago's voor duurzamere vakanties te ontwikkelen.

Gezocht: regisseurs
Daarnaast blijkt uit haar onderzoek dat een duurzame ontwikkeling van toerisme gebaat is bij duurzaam vakantieaanbod dat aansluit bij de bestaande vakantiepraktijken van toeristen. Bij het project Alpine Pearls wordt bijvoorbeeld gewerkt aan 'groene passages' van duurzaam vervoer, verblijf en vermaak in de Alpenlanden. Hoewel deze aanpak vooralsnog gehinderd wordt door de transportsector, die op landelijk niveau is georganiseerd, en de toeristische sector zelf, die sectoraal is georganiseerd, valt er veel winst te behalen uit het oogpunt van duurzaamheid. Daartoe zou iemand wel de regie op zich moeten nemen: gevestigde touroperators bijvoorbeeld. In haar onderzoek onderscheidt Verbeek drie groepen toeristen en hun vakantiepraktijken. Dat zijn gezinnen met kinderen die met de auto op vakantie gaan binnen Europa, globetrotters die de wereld willen ontdekken en veelal met het vliegtuig reizen, en iets oudere toeristen die al milieuvriendelijke vakantie-ervaringen hebben. Het is zinvol om duurzaam aanbod te organiseren dat specifiek op deze vakantiepraktijken toegespitst is.

Drs. D.H.P. (Desiree) Verbeek (1982, Delft) studeerde Vrijetijdwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en deed haar promotieonderzoek bij Telos, Brabants Centrum voor Duurzaamheidvraagstukken (gerelateerd aan de UvT) en de Faculteit Sociale Wetenschappen. Sinds 1 september 2009 is ze als wetenschappelijk medewerker Toerisme en Recreatie werkzaam bij het Sociaal en Cultureel Planbureau.




Universiteit van Tilburg