Gemeente Haarlem
Superman in de stad #3
".but not even a superman can manage the impossible feat of always showing up everywhere the instant he's needed."
Openbare bijeenkomst over het fenomeen stadsarchitect
Stadsarchitect: personificatie van architectuurambities?
De gemeente Haarlem heeft nu één jaar een stadsbouwmeester. Wethouders en raadsleden kunnen een stadsarchitect aanstellen om hun visie op de ruimtelijke ontwikkeling van de stad vorm te geven. Een stadsarchitect wordt daarmee de personificatie van de architectuurambities van de stad, maar wat zijn rol precies is loopt per gemeente sterk uiteen. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen Haarlem en bijvoorbeeld Amersfoort, Assen en Enschede? Op woensdag 2 december gaan Max van Aerschot en Noud de Vreeze hun bevindingen spiegelen met het publiek. Wilt u mee discussiëren dan bent u van harte welkom!
Doel
Het streven is om de bevindingen van collega-stadsarchitecten en van het publiek op te nemen in een document van aanbevelingen voor lokale overheden over de rol en de positie van de stadsarchitect.
DATUM EN TIJDSTIP
2 december 2009 van 19,.30 - 22.30 uur
Programma
19.30 Inloop
20.00 Inleiding door Indira van 't Klooster, Architectuur Lokaal
20.15 Stellingen over de rol van de stadsarchitect, Max van Aerschot en Noud de Vreeze en discussie met publiek onder leiding van Indira van 't Klooster
21.30 Afronding van de discussie, aansluitend borrel
22.30 Einde
LOCATIE
Gravenzaal Stadhuis, Grote Markt, Haarlem
AANMELDEN
Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 30 november via
www.arch-lokaal.nl/supermanindestad3
INFORMATIE PERS
Superman in de stad #3 is de laatste bijeenkomst in de serie Superman in de stad?
Op initiatief van en in samenwerking met Max van Aerschot stadsbouwmeester van Haarlem en Noud de Vreeze stadsarchitect Amersfoort organiseerde Architectuur Lokaal een reeks bijeenkomsten voor stadsarchitecten en stadsbouwmeesters uit heel Nederland om gemeenschappelijke thema's, bevindingen en ervaringen aan de orde te stellen. Eerdere bijeenkomsten hebben onder andere geleid tot een karakterschets en een taakomschrijving van een imaginaire stadsarchitect (Superman). Duidelijk werd wat een stadsarchitect voor de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente en regio kan betekenen, maar ook wat hij nodig heeft om de ambities van de gemeente in de praktijk te kunnen brengen.
In 2008 werd Noud de Vreeze aangesteld als stadsarchitect in Amersfoort. Deze positie is het gevolg van een initiatief van de gemeenteraad, die de behoefte had aan één persoon die zich op een allesomvattende wijze zou bemoeien met de architectuur en de stedenbouw van de stad en die beleid zou ontwikkelen om de kwaliteit daarvan te verbeteren. Uit het debat dat daarop volgde, bleek dat een stadsarchitect eigenlijk een superman moet zijn, die overal en te allen tijde dreigend onheil weet af te wenden. In Haarlem werd in 2008 Max van Aerschot aangesteld als stadsbouwmeester omdat het College meer regie wil voeren op de ruimtelijke ontwikkelingen in de stad. Zijn belangrijkste taak is het College adviseren over stedelijke ontwikkeling, ruimtelijke ordening en ruimtelijke kwaliteit. Bovendien heeft hij een onafhankelijke inhoudelijke positie binnen de nieuwe afdeling Stedenbouw en Ontwerp van de gemeente Haarlem.
Gezamenlijk benaderden zij Architectuur Lokaal met de vraag om het fenomeen opnieuw in kaart te brengen. Niet om de verschillen nogmaals vast te stellen, maar om hun bevindingen en ervaringen te spiegelen aan de ervaringen van collega-stadsarchitecten aan de hand van enkele concrete - voor alle stadsarchitecten herkenbare - onderwerpen.
Architectuur Lokaal
Architectuur Lokaal is het landelijke kenniscentrum voor cultureel opdrachtgeverschap en architectuurbeleid. Vanuit een onafhankelijke positie leggen wij verbindingen tussen partijen die bij de bouw betrokken zijn. Voor opdrachtgevers als gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars organiseren wij excursies, discussies en andere programma's op maat. Terugkerende thema's zijn de culturele betekenis van het opdrachtgeverschap en het belang van samenwerking tussen opdrachtgever en ontwerper.
Architectuur Lokaal beheert het landelijke Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden, dat uitschrijvers van aanbestedingen en prijsvragen behulpzaam is bij de selectie van ontwerpers en projectontwikkelaars. Met de lokale en regionale architectuurcentra in heel Nederland hebben we van oudsher een bijzondere relatie.