Gemeente Rotterdam


Honderdste ondertekening Meldcode

Op woensdag 2 december ondertekende het samenwerkingsverband 4M de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarmee komt het aantal organisaties uit de sectoren zorg, welzijn, onderwijs en overheid die de meldcode toepassen in hun dagelijks werk op honderd. Doordat deze organisaties met de meldcode werken is het aantal meldingen in twee jaar tijd meer dan verdrievoudigd: van 1.600 in 2006 tot 5.000 in 2008. Het aantal meldingen dat kwam van organisaties die met de meldcode werkten is in diezelfde periode gestegen van 65% tot 90%.

Verwacht wordt dat het aantal meldingen van professionals in 2009 nog verder zal stijgen als gevolg van een verdere implementatie van de meldcode en trainingen van personeel. In 2009 hebben meer dan 1800 beroepskrachten in de zorg, het onderwijs en het welzijn de training Signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling gevolgd.

De meldcode richt zich zowel op geweld tegen kinderen als op geweld tussen volwassenen. De aandacht ligt op het hele gezin om te voorkomen dat geweld van generatie op generatie wordt doorgegeven. Nu nog zijn slachtoffers en aanschouwers van huiselijk geweld vaak ook op latere leeftijd weer betrokken, als slachtoffer of als pleger. Verantwoordelijk wethouder Kriens: "De spiraal van geweld moet blijvend worden doorbroken. De eerste scheurtjes zijn zichtbaar, het is nu een kwestie van doorpakken."

Inmiddels is de meldcode vast onderdeel van de subsidievoorwaarden voor alle organisaties die van de gemeente Rotterdam subsidie ontvangen en in hun werk huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen signaleren. Hiermee laat het college van B en W niet alleen het belang van de meldcode zien, het belangrijkste doel is om de resultaten die met het subsidiegeld worden geboekt te vergroten.

In het samenwerkingsverband 4M werkt een aantal migrantenorganisaties samen:

Stichting Welzijnsbevordering Antillianen/Arubanen, Stichting Vluchtelingen Organisaties Rotterdam, Platform Buitenlanders Rijnmond, Spirit (Surinaamse organisaties) en Stichting Avanco (Kaapverdiaanse organisatie). De professionals en vrijwilligers die bij 4M werken spelen een belangrijke rol bij de preventie van huiselijk geweld. Met de ondertekening geeft 4M in Rotterdam een krachtig signaal af dat huiselijk geweld en kindermishandeling op geen enkele manier te accepteren zijn.