D66

dinsdag 1 december 2009

Zwitsers minaretverbod zorgwekkend

"De uitslag van het referendum in Zwitserland over het verbieden van moskeeën met minaretten is zeer teleurstellend", zegt Sophie in 't Veld, voorzitter van het Platform voor Secularisme in politiek in het Europees Parlement.

schending

In een eerste reactie zegt het Platform "geschokt en teleurgesteld" te zijn. In ´t Veld vindt het zorgwekkend dat 57 procent van de Zwitserse kiezers in een referendum tegen de bouw van nieuwe minaretten heeft gestemd. "Het verbod betekent niet alleen een schending van de vrijheid van godsdienst, maar het toont ook een groeiende intolerantie naar één specifieke religie."

grondrechten

Het is onwaarschijnlijk dat het verbod op de bouw van minaretten er komt, want het is in strijd met de Zwitserse grondwet. Anders kan de zaak altijd nog worden voorgelegd aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De D66 politica maakt zich zorgen over het feit dat steeds meer grondrechten kwesties voor het gerecht worden gebracht in plaats van dat ze in de politieke arena worden afgehandeld. "De staat moet waken over de vrijheid van godsdienst. Het is een zorgwekkende ontwikkeling dat burgers nog maar één laatste redmiddel hebben en dat is naar de rechtbank gaan."

hoorzitting EU-commissaris

Hetzelfde geldt voor de recente kwestie van de verplichte kruisbeelden op openbare scholen in Italië. Dat werd uiteindelijk ook in de rechtbank beslecht. In ´t Veld: "Het Platform voor Secularisme in Politiek gaat de kwesties in Zwitserland en Italië zeker aansnijden tijdens de hoorzittingen in januari met de beoogde EU-commissarissen, en dan vooral de kandidaat-commissaris voor Grondrechten, mevrouw Reding."