NEN


NEN zoekt leden normcommissie 'Toegankelijkheid'

woensdag 2 december 2009, 11:45

NEN inventariseert welke Nederlandse organisaties in 2010 willen deelnemen aan de normcommissie 'Toegankelijkheid'. Deze normcommissie moet het werk van de pas opgerichte Europese Werkgroep 'CEN/CLC Guide 6- Implementation mechanism' gaan volgen.

Het nationale projectteam 'Accessibility for All' heeft vanaf 2006 een belangrijke bijdrage geleverd in het verwezenlijken van CEN/CENELEC Guide 6. Hierin staan richtlijnen over toegankelijkheid voor normontwikkelaars. Concreet geeft de Guide aanwijzingen hoe toegankelijkheidsaspecten in normalisatie kunnen worden toegepast en zo in een norm rekening wordt gehouden met de wensen en eisen van oudere personen en personen met een handicap. De richtlijnen kunnen gebruikt worden bij de ontwikkeling of de herziening van bestaande normen.

Inmiddels is het gebruik van deze Guide 6 op Europees niveau opgepakt en is een Europese Werkgroep opgericht. Om de werkzaamheden van deze Werkgroep te kunnen volgen, is een evenwichtig samengestelde nationale normcommissie van groot belang. Belanghebbende partijen worden in de gelegenheid gesteld zich te laten vertegenwoordigen in deze - nog op te richten - normcommissie.
Behalve dat het nationale normcommissie het werk van de Europese Werkgroep zal volgen, zal het eveneens het werk voortzetten van het nationale projectteam.

Nationaal projectteam
Het huidige nationale projectteam 'Accessibility for All' bestaat momenteel uit Vilans, Ministerie van VWS, P5 Consultants, Uniform, Stichting Consument en Veiligheid, Access Engineering en TU Delft - faculteit voor het Industrieel ontwerpen. Het werk van het nationaal projectteam wordt in de toekomst ondergebracht bij de nationale normcommissie.

Informatie
Voor meer informatie over deelname aan de Nederlandse normcommissie 'Toegankelijkheid' kunt u contact opnemen met Merel Ahles van NEN Consumentenzaken, telefoon (015) 2 690 390 of e-mail merel.ahles@nen.nl.