Gemeente Breda

Breda tekent contract met 18 aanbieders huishoudelijke verzorging

In de trouwzaal van het stadhuis in Breda hebben vanmiddag 18 aanbieders van huishoudelijke verzorging een contract gesloten met de Gemeente Breda.

De gemeente speelt daarmee in op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die per 1 januari 2010 verandert. Door de afspraken tussen de aanbieders van huishoudelijke verzorging en de gemeente kunnen cliënten per 1 januari 2010 tussen 18 partijen kiezen bij wie ze zorg af willen nemen. Namens de gemeente tekende wethouder Marja Heerkens (Sociale zaken, Wmo en Grondbeleid).

Â

Nu is het nog zo dat een klant zorg krijgt van een alfahulp. Een alfahulp is niet in loondienst van een zorgaanbieder, maar van de klant zelf. Hiervoor heeft de klant met de alfahulp een overeenkomst gesloten, waardoor de klant werkgever is, met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Door een wijziging in de wet kan de klant voortaan kiezen of hij werkgever wil zijn. De gemeente is aan het inventariseren welke keuzes cliënten in Breda willen maken. In een brief is aan hen uitgelegd welke mogelijkheden er zijn.

Â

Ook als de cliënt er niet voor kiest werkgever te zijn, moet zorg per
1 januari mogelijk zijn. Daarom sloot de gemeente vandaag met 18 aanbieders van huishoudelijke verzorging een contract. De klant kan kiezen wie van de18 komt helpen. Is hij niet tevreden, dan kan hij kiezen voor een ander. Dat is een prikkel voor de zorgaanbieder om de kwaliteit van de zorg hoog te houden. Een uitgangspunt dat door de begeleidingscommissie voorzieningen Wmo wordt onderschreven.

Â

Een belangrijk punt binnen de nieuwe contractperiode is de tariefstelling. Ook hierover heeft de gemeente afspraken gemaakt. Breda kent een maximaal uurtarief van ⬠21,50 voor HV1 (huishoudelijke werkzaamheden) en ⬠24,50 voor HV2 (huishoudelijke werkzaamheden met extra ondersteuning).

Â

Werkzoekenden

Naast de keuzevrijheid van de klant wil de gemeente dat zoveel mogelijk werkzoekenden, mensen met een bijstandsuitkering en niet- uitkeringsgerechtigden (zogenaamde Nuggers) instromen in een vast dienstverband bij zorgaanbieders. Alle zorgaanbieders die het contract hebben ondertekend, verlenen daaraan medewerking. Er zijn al afspraken gemaakt om nog in deze maand werkzoekenden voor huishoudelijke verzorging in te zetten.

Â

Tegelijk met de ondertekening van het contract onderschrijven zorgaanbieders ook de uitgangspunten van het manifest âGeschikt wonen voor iedereenâ. Uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen waar zij zich prettig voelen. Dat is alleen mogelijk als maatschappelijke partners en de gemeente zich samen sterk maken voor een stad waarin wonen, welzijn en zorg goed geregeld en voor iedereen bereikbaar zijn.

Â

Breda, 2 december 2009