CDA

CDATV: Van Dijk- laat leraren taal- en rekentoets doen

Deze week pleitte CDA Kamerlid Jan Jacob ervoor om alle leraren een taal- en rekentoets te laten doen. âDe laatste jaren zijn er alle vele discussies geweest over de kwaliteit van ons Taal- en Rekenonderwijs.

Pabostudenten kunnen tegenwoordig alleen hun opleiding voortzetten als zij de taal- en rekentoets met goed gevolg afleggen. Een dergelijke toets zouden ook de zittende 130.000 leraren moeten doenâ zo stelt van Dijk. Volgens de CDAâer is dit de enige manier voor ouders en kinderen om verzekert te zijn van iemand van voldoende niveau voor de klas. Hij stelt voor om daar een register aan te koppelen zoals dat nu ook al bestaat voor artsen en advocaten, leraren die de toets voldoende hebben gemaakt worden in het register opgenomen.

âZo wordt de beroepsgroep sterker en krijgt meer aanzienâ. Van Dijk wil het initiatief voor deelname aan de toets bij de leraren en hun schoolbesturen zelf neerleggen. âHet is goed voor het aanzien van de school en de leraar zelf als men leerkrachten in dienst heeft die de toets hebben gehaaldâ zo denkt hij.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) geeft in een videoboodschap haar reactie op Van Dijks voorstel.