FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: inleveren loon werknemers Hapag-Lloyd heilloze weg

FNV Bondgenoten vindt het loonoffer dat Hapag-Lloyd zijn personeel heeft gevraagd een heilloze weg. Het cargadoorsbedrijf heeft per individuele brief zijn bijna 200 werknemers gevraagd gedurende zestien maanden 5% loon in te leveren, nadat de bond eerder al namens de werknemers al had laten weten daar niet mee akkoord te gaan.

Joost van der Lecq, bestuurder FNV Bondgenoten, ziet dat Hapag-Lloyd lijdt onder de economische crisis, maar denkt niet dat een loonoffer de manier is om de problemen bij het bedrijf op te lossen. "Van dergelijke maatregelen is het eind snel zoek. Het is een race to the bottom," aldus Van der Lecq. "Voor de problemen waar het bedrijf mee kampt, zijn de opbrengsten waarschijnlijk een druppel op een gloeiende plaat. Maar voor de mensen die vijf procent moeten inleveren, is het doorgaans een enorm bedrag. Daar komt bij dat Hapag-Lloyd niet eens kon of wilde beloven dat de werknemers het gemiste salaris op enig moment weer terug zouden krijgen. Evenmin wilde de werkgever garanderen dat het inleveren van salaris zou leiden tot het behoud van banen."

In eerder overleg met de directie heeft Van der Lecq al aangegeven niets te zien in een loonoffer, maar dat hij bereid is een gebaar te maken nu het bedrijf in moeilijkheden verkeert. Van der Lecq: "Ik heb aangeboden dat we voor 2010 afzien van een loonsverhoging. Ik neem het de directie dan ook bijzonder kwalijk dat ze werknemers individueel om een loonoffer vraagt, want het vrijwillige karakter van zo'n verzoek is twijfelachtig. Mensen zullen vrezen dat het afwijzen van het verzoek van de directie later nog eens negatieve consequenties kan hebben voor bijvoorbeeld hun eigen loopbaan. Een net bedrijf zou de eigen werknemers daarom niet eens in die positie moeten willen brengen."

FNV Bondgenoten heeft de werknemers laten weten dat ze ook individueel het volste recht hebben om "nee" te zeggen. Van der Lecq: "En als wij signalen krijgen dat er echt pogingen worden gedaan om werknemers individueel onder druk te zetten, gaan we de directie daar onmiddellijk op aanspreken."

In de Nederlandse vestiging vindt in december al een reorganisatie plaats waarbij meer dan tien van de bijna 200 werknemers hun baan verliezen.