Technische Universiteit Delft
Expositie het leven met water bij klimaatverandering

door DRI Infrastructures & Mobility

Op de eerste etage van de faculteit CiTG is van 1 december tot en met 28 december een expositie te zien over het leven met water bij klimaatverandering. De expositie laat verschillende visies en ontwerpen zien van de technostarter Deltasync en van de nieuwe generatie afgestudeerde civiel- en bouwkundig ingenieurs van het Climate Adaptation Lab. Van 9.00 â 17.00 uur zijn bezoekers van harte welkom om de expositie te komen bezichtigen.


01 december 2009 - 28 december 2009
plaats: 1e etage A en B, Stevinweg 1, 2628 CN Delft

Uitdagingen

Op de eerste etage vraagt Deltasync met een imposante houten koepel aandacht voor grootschalige verstedelijking op het water. Het gaat om vraagstukken die betrekking hebben op het wonen, werken, leven en recreëren met water in de toekomst. Ook laat de koepel zien hoe in Rotterdam een begin wordt gemaakt met een drijvend paviljoen in de havens en wat de technische uitdagingen zijn voor verstedelijking op het water. Dit Stadshavensgebied in Rotterdam ondergaat de komende decennia een complete metamorfose, waarbij het gebied zich ontwikkelt als internationale proeftuin voor duurzame en klimaatbestendige deltaontwikkeling. De eerste stap in de duurzame ontwikkeling van het Stadshavensgebied is de oprichting van de Rotterdam Climate Campus. Dit is een bundeling van kennisinstituten en bedrijven op het gebied van energietransitie, watermanagement, en bouwen.

Naast de koepel kunnen bezoekers zien hoe studenten van het Climate Adaptation Lab duurzaamheid en klimaatverandering expliciet betrekken bij hun ontwerpen. Zij presenteren hun visies door een posterexpositie. Hun projecten laten het interdisciplinaire onderzoek en ontwerp zien gerelateerd aan het effect van klimaatverandering. Het Climate Adaptation Lab is een multidisciplinair netwerk van studenten, wetenschappers en professionals op het gebied van deltatechnologie en innovatief ontwerp in relatie tot klimaatverandering en duurzaamheid. Binnen CAL wordt kennis gedeeld over de vakgebieden Bouwkunde en Civiele Techniek met als doel het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor stedelijk watermanagement, waterveiligheid, multifunctioneel bouwen en aanpassingen voor de stedelijke omgeving in de toekomst.

Drijvend bouwen

De koepel van interdisciplinair advies- en ontwerpbureau Deltasync is tijdens de innovatie-estafette op 4 en 5 november voor het eerst gepresenteerd. Deltasync heeft met het onderzoeksprogramma Floating City zich gevestigd als toonaangevend internationaal kenniscentrum op het gebied van drijvend bouwen. Deze technostarter geeft advies, maakt ontwerpen en ontwikkelt kennis voor floodproof verstedelijking. De expositie koepel is mogelijk gemaakt door een cofinanciering van Rotterdam Climate Proof van de gemeente Rotterdam, Stadshavens Rotterdamen, het Delft Infrastructures & Mobility Initiative en het Delft Environment Initiative.