Waterschap Aa en Maas

baggerwerkzaamheden af

Waterschap Aa en Maas rondt baggerwerkzaamheden af

Waterschap Aa en Maas rondt de twee baggertrajecten in het oostelijk deel van haar werkgebied af. In totaal is 11, 3 km slootbodem geschoond. De werkzaamheden zijn in september gestart. De trajecten waren de Landmeerseloop vanaf de Gemertseweg tussen Boekel en Gemert tot aan de monding in de Leigraaf. In het tweede werktraject zijn diverse waterlopen in de omgeving van Schijndel, Berlicum en Loosbroek geschoond. Tijdens de werkzaamheden is ongeveer 14.300 m3 baggerslib vrijgekomen. Het grootste deel van deze baggerspecie is hergebruikt om de aanliggende oevers te herstellen. Op dit moment vinden nog afrondende werkzaamheden plaats zoals het afwerken van taluds.

Wambergse beek
Een apart onderdeel van de werkzaamheden was de Wambergse beek. Voordat hier gestart kon worden moest onderzoek gedaan worden naar de mogelijke aanwezigheid van oude explosieven. Bij deze beek is tijdens de Tweede Wereldoorlog, vlak voor de bevrijding, veel gevochten. Na het onderzoek is de locatie is vrijgegeven om gebaggerd te worden. Ook was het niet nodig extra beveiligingsmaatregelen te treffen tijdens de werkzaamheden.

Noodzaak baggeren
Voldoende en schoon water zijn van groot belang voor mens, plant en dier. Een waterbodem speelt hierbij op twee manieren een rol. Op de bodem van een waterloop vormt zich een laag baggerslib. Deze bestaat voornamelijk uit dood plantmateriaal en zwevende gronddeeltjes, zoals zand of klei, die neerslaan. Deze baggerlaag groeit elk jaar zo'n 1 á
2 centimeter. Op een gegeven moment is de laag zo dik, dat de doorstroming van het oppervlaktewater onvoldoende is. Hierdoor wordt de aanvoer van water in droge perioden bemoeilijkt of kan het water niet snel genoeg afgevoerd worden in natte perioden. Daarnaast vormen de plantenresten in het baggerslib een bron van voedingsstoffen. Teveel voedingsstoffen hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Hierdoor kan bijvoorbeeld blauwalg bij warm weer explosief groeien. Naast voedingsstoffen worden ook eventuele verontreinigingen vanuit de omgeving, bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, opgenomen in de baggerlaag. Dit kan risico's voor de volksgezondheid opleveren.