Niet zomaar verhuizen voor het werk

Amsterdam, 01 december 2009

Ondanks de moeilijke arbeidsmarkt staan werknemers niet te springen om te verhuizen voor een nieuwe baan. Werknemers verhuizen niet zomaar. Pas als het meer oplevert dan het kost, zullen werknemers willen verhuizen.

Willen mensen verhuizen voor een nieuwe baan? Ongetwijfeld maken de moeilijke omstandigheden op de arbeidsmarkt deze keuze voor werknemers makkelijker. Ondanks de kosten die verhuizen met zich meebrengt, blijkt 26% van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag inderdaad bereid om voor een nieuwe baan ook een nieuw adres te nemen. Bijna de helft van de ondervraagden (49%) kijkt daar anders tegenaan. Zij willen hun huidige huis niet kwijt voor een carrièrestap.

De verhuiskosten

Een verhuizing levert kosten op: zowel financieel als emotioneel. Werknemers die niet alleen van baan wisselen, maar daarvoor ook verhuizen, kunnen het gezinsleven overhoop halen. Kinderen moeten bijvoorbeeld naar een andere school en de partner krijgt meer woon-werkverkeer. Dat zal er voor velen aan bijdragen om niet snel te willen verhuizen voor een nieuwe betrekking. Eerder bleek uit onderzoek van het ING Economisch Bureau (zie het themaonderzoek Werk) dat mensen liever in een andere sector dan in een andere regio gaan werken. Daarnaast is het in de huidige economische omstandigheden niet heel eenvoudig om een koophuis snel kwijt te raken voor een gunstige prijs. Dat vooruitzicht zal huizenbezitters terughoudend maken voor wat betreft een verhuizing. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt ook dat transactiekosten huiseigenaren minder mobiel maken op de arbeidsmarkt dan huurders.

Baten kunnen opwegen

Toch is ruim een kwart wel bereid om te verhuizen voor een nieuwe baan. Voor hen wegen de voordelen van een (nieuwe) baan op tegen de eventuele nadelen en de kosten van verhuizen. Een nieuwe baan meestal levert meestal een flinke inkomensvooruitgang op. Een hoger inkomen kan de woonopties verbeteren. Voor de groep, waarbij hun droombaan voorbij komt, zal de keuze om te verhuizen ook makkelijk te maken zijn. En als de droombaan voorbij komt, komt het droomhuis misschien ook wel dichterbij.

© 2009 ING Economisch Bureau