Identiteit-kidnapping populair tijdens Kerst


AMSTERDAM, 20091201 -- Aangezien er meer commerciële activiteiten zijn tijdens kerst dan normaal, bereiden cyber-criminelen grootschalige aanvallen voor om de identiteiten van mensen virtueel te kidnappen. Volgens de cijfers uit de is er een stijging van 800% in phishing aanvallen in vergelijking met voorgaande maanden van het jaar.

Online shoppen wordt steeds populairder, vooral tijdens de kerstperiode. Waar de doorsnee consument echter vaak niet van op de hoogte is, is het gevaar achter de goed gecamoufleerde 'promotie' mails van 'bekende' en 'betrouwbare' bedrijven. Deze ongevraagde phishing berichten bevatten een link naar een website waar een voor het oog perfecte kopie van bijvoorbeeld de reguliere bank of favoriete online winkel draait. Het doel van deze emails is om persoonlijke (financiële) details van de bezoeker te verkrijgen.

Het Web blijft zich ontwikkelen, evenals phishing emails en soortgelijke cyber aanvallen. De consument zal het steeds moeilijker krijgen om het verschil tussen phishing- en gewone mails te zien. Om zulke aanvallen te ontlopen is het essentieel om het gehele netwerk en pc tegen phishing emails te beveiligen, volgens de heer Decker van het Nederlandse email-beveiliging bedrijf SpamExperts. Daarnaast zijn er nog een aantal stappen die men kan nemen om niet de dupe te worden van deze en soortgelijke aanvallen:

1.Banken, credit-card- en andere organisaties waar u een financiële relatie mee heeft, communiceren normaal gesproken niet via email. Mocht dit wel gebeuren kunt u altijd dubbel checken en telefonisch een bevestiging aanvragen. Gebruik het telefoonnummer dat in de officiële documenten is aangegeven.
2.Vertrouw niet meteen wat er gecommuniceerd wordt. Vaak zijn phishing emails niet persoonlijk geadresseerd en/of alleen geadresseerd naar het "persoonlijke" gedeelte van uw email adres. Daarnaast zitten er vaak spelling- en grammaticale fouten in de teksten of zijn de zinnen slecht geformuleerd.
3.Indien u toch op de link in de email klikt, let dan goed op of de website die u bezoekt ook echt de website is die u herkent en wilt bezoeken. Kleine veranderingen (onduidelijk ontwerp, andere kleuren) duiden vaak op een phishing site. Ga ook na of er een geldig SSL certificaat wordt gebruikt als u privé details invult.

Bereidt uzelf goed voor en verlies uw identiteit niet tijdens deze dagen!





Ingezonden persbericht