19-11-2009
Boekpresentatie Postkoloniaal Nederland 1 december 15.00-17.00 uur
'Wij zijn hier, omdat jullie daar waren!' Nederland telt ongeveer een miljoen inwoners die geboren zijn in Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen dan wel Aruba, of van wie de ouders uit de voormalige koloniën afkomstig zijn. De komst en inburgering van deze 'postkoloniale migranten' zijn vervlochten met hun strijd om de erkenning dat zij altijd al deel uitmaakten van de Nederlandse geschiedenis en natie. Erkenning dat dit verplichtingen schiep en hen een bijzondere status gaf.
Op dinsdag 1 december is de presentatie van Postkoloniaal Nederland. Vijfenzestig jaar vergeten, herdenken, verdringen in het Trippenhuis, Amsterdam. Dit boek is de voorlopige afsluiting van het onderzoeksproject 'Bringing history home: Postcolonial identity politics in the Netherlands'. Dit vijfjarige onderzoeksproject, mogelijk gemaakt door NWO en KNAW, werd uitgevoerd door drie KNAW-instituten: het Meertens instituut, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG-KNAW) en het Koninklijk Instituut voor Taal, Land-, en Volkenkunde (KITLV-KNAW).
De bijeenkomst start om 15.00 uur met korte impressies naar aanleiding van het boek door:
* Gert Oostindie, programmaleider, hoogleraar Universiteit Leiden en directeur KITLV
* Ruben Gowricharn, hoogleraar Universiteit van Tilburg
* Paul Scheffer, publicist en hoogleraar Universiteit van Amsterdam,
gevolgd door een rondetafeldiscussie. Hieraan nemen deel:
* Eddy Campbell, voorzitter Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden
* Glenn Helberg, voorzitter Overlegorgaan Caraïbische Nederlanders
* Wim Manuhutu, voormalig directeur Moluks Museum
* Marjan Schwegman, directeur Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD-KNAW)
* Edy Seriese, directeur Indisch Wetenschappelijke Instituut
Tot slot zal 'Postkoloniaal Nederland', samen met de twee eerder verschenen studies van de hand van Ulbe Bosma en Lizzy van Leeuwen, worden aangeboden aan Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW.
Zie voor het complete programma
Ingezonden persbericht