Eén jaar rookvrije horeca: een succes
Nieuwsbericht, 1 december 2009
Het rookverbod in de horeca is een succes: de luchtkwaliteit in
horecagelegenheden is aanzienlijk verbeterd en rokers hebben meer
(succesvolle) stoppogingen ondernomen.
Dat blijkt uit vier onderzoeken die minister Klink heeft laten doen
naar de effecten van het rookverbod in de horeca, dat sinds 1 juli
2008 van kracht is. Dat schrijft de minister vandaag aan de Tweede
Kamer.
Positief
Rokers die (nog) niet gestopt zijn, zijn minder gaan roken sinds 1
juli 2008. Het roken is niet verschoven naar de thuissituatie. Verder
is het draagvlak voor de rookvrije horeca het afgelopen jaar
toegenomen. Niet alleen staat de meerderheid van de Nederlanders
positief tegenover het rookverbod, ook de horecaondernemers zijn
positiever dan het jaar ervoor. De minister noemt de resultaten
bemoedigend. "De rookvrije horeca heeft positieve effecten op het
aantal luchtwegklachten, het aantal hart- en vaatziekten en de
levensverwachting."
Kleine horecagelegenheden
Klink onderzoekt momenteel of innovatieve ventilatietechnieken een
gelijkwaardig alternatief bieden voor een afgesloten rookruimte. Dit
biedt kansen voor kleine horecagelegenheden die moeite hebben een
afgesloten rookruimte te creëren. De Voedsel- en Warenautoriteit zal
het rookverbod niet handhaven in kleine horecagelegenheden totdat de
uitkomst van dit onderzoek bekend is.