Huidige ICCO-alliantie wordt uitgebreid

01/12/2009 13:07

ICCO

De ICCO-alliantie dient vandaag met twee nieuwe leden haar subsidie-aanvraag in bij het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Het Zeister Zendgenootschap en Yente versterken de ICCO-alliantie die al in 2006 ontstond en bestaat uit Edukans, Kerk in Actie, Oikocredit, Prisma, SharePeople en ICCO. De alliantie vraagt het maximale bedrag van 106 miljoen euro per jaar aan voor de periode 2011-2015.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Het is essentieel mensen in ontwikkelingslanden te betrekken bij cruciale beslissingen over hun toekomst. Meer medezeggenschap voor maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden is dan ook een belangrijke keuze voor het nieuwe strategisch plan van de ICCO-alliantie, dat op zichzelf het resultaat is van inspraak van organisaties in ontwikkelingslanden. Zij zijn in staat om zelf de keuzes te maken en de verantwoordelijkheid te nemen voor verbeteringen in hun eigen samenleving.

Het gaat om een balans in de relaties tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden, die gedeelde belangen hebben en daarom samen aan oplossingen moeten werken. De ICCO-alliantie speelt op deze nieuwe situatie in door onze macht te delen met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden. ICCO verplaatst haar werk daarom naar acht regio's: Centraal en Oost-Afrika, West-Afrika, Andes, Midden-Amerika, Zuidelijk Afrika, Zuid-Azië, Centraal-Azië, Zuidoost-Azië. De ICCO-alliantie begon met deze nieuwe aanpak in 2005, en zet die nu verstevigd voort.

Samenwerking bedrijfsleven

Om complexe vraagstukken op een samenhangende manier aan te pakken, is betrokkenheid nodig van uiteenlopende partijen: overheden, bedrijven, burgers, maatschappelijke organisaties. Jack van Ham, voorzitter van de Raad van Bestuur van ICCO: ,,Een duurzaam functionerende wereldmaatschappij kan niet zonder betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid van bedrijven en kennisinstellingen." In het programma 'Klimaat en energie' wordt bijvoorbeeld samengewerkt met partijen als TNO, Ecofys, Wageningen International en Eneco.

Thema's

De ICCO-alliantie werkt vanuit drie dimensies van armoede: de economische, de politieke en de sociale dimensie. Daarop zijn de verschillende thema's gebaseerd, zoals programma duurzame rechtvaardige economische ontwikkeling en conflicttransformatie en democratisering. Extra aandacht gaat uit naar de minst ontwikkelde landen, zoals Sierra Leone en Guinnee Bissau, en naar mensenrechten en de rol van vrouwen.





http://www.icco.nl