Greenpeace

Greenpeace Top 10 - 2009

01 december 2009

Amsterdam, Nederland --

1. Verzet tegen kolencentrales groeit

In België en Groot-Brittannië zijn na de campagne van Greenpeace plannen voor nieuwe kolencentrales van E.ON van de baan. Ook in Nederland groeit het verzet tegen kolen. Zo wil de Tweede Kamer een strenge CO2-uitstootnorm die nieuwe kolencentrales onmogelijk moet maken. En dankzij Greenpeace zijn de vergunningen voor nieuwe kolencentrales nog altijd niet rond.

2. Minder 'foute' vis in winkels

Anderhalf jaar na de start van de Greenpeace-campagne Maak Schoon Schap voeren alle grote Nederlandse supermarkten een duurzamer visinkoopbeleid. Steeds minder supermarkten verkopen foute vissoorten als paling, roodbaars en tonijn. Bedreigde zwaardvis en marlijn ligt helemaal niet meer in de supers. Toch blijft het oppassen geblazen voor de consument: veel vis is nog steeds niet duurzaam gevangen of gekweekt.

3. Apple gaat gifvrij

Als eerste fabrikant van elektronica gaat Apple volledig gifvrije apparaten produceren. Dat is het resultaat van een jarenlange campagne door Greenpeace tegen het gebruik van de hardnekkige gifstoffen pvc en broom. Op dit moment wordt de Europese gifstoffenwet voor elektronica herzien. De productie van Apple laat zien dat het mogelijk is om veilige elektronica te produceren zonder het gebruik van gif.

4. Zeereservaat écht beschermd door stenen

Na jarenlange schade door vissen met sleepnetten zien we in het Noordzeegebied waar Greenpeace vorig jaar stenen plaatste tekenen van herstel. Greenpeace kwam dit jaar opnieuw in actie voor zeereservaten in de Europese zeeën, nu in het Zweedse Kattegat. De overheid erkent daar dat het plaatsen van stenen een effectieve maatregel voor natuurbescherming is, maar neemt zelf geen stappen. Doordat Greenpeace hier natuurstenen neerlegde is weer een deel van een op papier beschermd gebied veilig voor verwoestende bodemsleepnetten.

5. Opzet gifdump Probo Koala aangetoond

Nieuw onderzoek van Greenpeace toont dubbel en dwars de opzet aan van internationaal oliehandelsbedrijf Trafigura bij de illegale dump van giftig afval in Ivoorkust. Door die gifdump, in 2006, werden tienduizenden mensen ziek en kwamen volgens de Ivoriaanse overheid vijftien mensen om. Greenpeace dringt nu bij het Gerechtshof in Den Haag aan op verdere vervolging van het bedrijf en zijn directeur in Nederland voor deze afvaldump.

6. Stop transport verarmd uranium naar Rusland

Urenco stopt het transport van verarmd uranium naar Rusland. Het bedrijf dumpte sinds de jaren negentig vele tienduizenden tonnen uranium in Siberië, waar het in containers buiten staat weg te roesten. Deze radioactieve en giftige stof ontstaat bij de productie van brandstof voor kerncentrales. Greenpeace heeft in Nederland en Rusland jarenlang tegen de dump van uranium gestreden.

7. Philips gaat apparaten recyclen

Philips wil zijn afgedankte elektronica op eigen kosten gaan inzamelen en recyclen. Dat is het resultaat van de talloze oproepen, die Philips dankzij een volhardende Greenpeace-campagne uit de hele wereld ontving.

8. Deel Amazone beter beschermd

Mede dankzij Greenpeace wordt een deel van de Amazone beter beschermd. De grootste slachterijen van Zuid-Amerika nemen geen vee meer af uit ontboste gebieden in de Amazone. Greenpeace maakte inzichtelijk hoeveel regenwoud wordt gekapt om plaats te maken voor veeteelt. De afnemers van leer - grote merken als Nike, Timberland en Gucci - en vlees van dit vee zetten de slachterijen met succes onder druk.

9. Diverse gentechvergunningen ingetrokken

Greenpeace vocht het afgelopen jaar meerdere vergunningen voor gentechproeven aan. Deze proeven zijn een eerste stap richting teelt van gentech in Nederland en daarom verzet Greenpeace zich hier tegen, samen met biologische boeren, bijenhouders en natuurbeschermers. Greenpeace kreeg gelijk, verschillende vergunningen werden ingetrokken: maïs die bestendig is gemaakt tegen onkruidbestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerde aardappelen.

10. Papierproducenten zeggen contract met foute houtkapbedrijven op

Na acties van Greenpeace heeft Indonesië de vergunning om regenwoud te kappen van het bedrijf APRIL tot nader onderzoek ingetrokken. Het gaat om unieke regenwouden op het Sumatraanse Kampar. Bovendien heeft één van de grootste papierproducenten ter wereld, het Finse UPM, de contracten met APRIL opgezegd. De ontbossing van Kampar heeft rampzalige gevolgen voor het klimaat, door de grote hoeveelheid CO2 die ligt opgeslagen in de metersdikke veenbodem van het regenwoud.

---

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 550.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.