Gemeente Wassenaar

Licht zet inbrekers in het zicht

Politie Haaglanden start preventiecampagne woninginbraken

De lange, donkere winteravonden zijn gekomen. Veel mensen verlaten veelal `s ochtends hun woning om, na een dag werken, pas in de avond terug te keren in een onverlicht huis. Daarom start Politie Haaglanden op 1 december de preventiecampagne `Licht zet inbrekers in het zicht'. Doel van de campagne is bewoners meer alert te maken op de risico's die zij in de donkere uren lopen om slachtoffer te worden van een woninginbraak.

Inbrekers zijn ook in de koude en donkere wintermaanden actief. Ieder jaar stijgt het aantal aangiften van woninginbraken in deze maanden ten opzichte van de lichte zomermaanden. In de periode oktober 2008 tot en met september 2009 werd in Leidschendam-Voorburg in totaal 522 keer aangifte gedaan van woninginbraak. Van dat aantal vonden 368 inbraken (70 procent) plaats in de donkere maanden oktober tot en met maart. Naast een duidelijke stijging in de wintermaanden, tonen de inbraakcijfers ook een verschuiving aan in het tijdstip waarop inbrekers hun slag slaan. In de wintermaanden zijn inbrekers meer actief avonduren, terwijl zij zomers de voorkeur lijken te geven aan de middag.

In de donkere maanden houden agenten in de hele regio steekproefsgewijs preventieacties. Daarbij lopen zij bij schemer door een wijk en doen bij onverlichte woningen een brief met daarbij een preventiefolder in de bus. Ook kan de politie SMS-Alert inzetten om deelnemende bewoners van een specifieke buurt te waarschuwen wanneer er inbrekers actief zijn in hun woonomgeving. Naast deze preventiecampagne doet Politie Haaglanden er alles aan om woninginbrekers op te sporen. Bij iedere woninginbraak waarvan aangifte is gedaan, start de politie een (buurt-) onderzoek en vindt er, als dat nodig is, sporenonderzoek plaats. Daarnaast houden agenten extra toezicht.

Zorg voor licht en zicht
Maar bewoners kunnen zelf ook veel doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Verlichting in en om de woning helpt om inbraken te voorkomen. Ook is belangrijk dat buurtbewoners sociale controle kunnen uitoefenen en onraad signaleren. Dat kan alleen maar als er, naast goede verlichting, vanuit de omgeving ook voldoende zicht is op de toegangsdeuren van een woning. Inbrekers lopen dan meer kans ontdekt te worden en dat verhoogt de drempel om in te breken.

Hoe u het inbrekers moeilijker maakt:

* Het gebruik van goede buiten- en binnenverlichting blijkt een effectieve aanvullende maatregel. Zet tijdschakelaars op uw binnenlampen en stel ze zodanig in dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan en uit gaat.
* Zorg er voor dat er voldoende zicht is vanuit de omgeving op alle toegangsdeuren. Inbrekers lopen dan meer kans ontdekt te worden en dat verhoogt de drempel om in te breken.

* Tot slot is natuurlijk goed hang- en sluitwerk belangrijk.

Bel 1-1-2 bij een heterdaad
De politie vraagt u alert te zijn en elke vreemde of verdachte situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk, door te geven. De interesse van de politie gaat vooral uit naar personen die niet in de buurt thuis horen en opvallen door meer dan normale aandacht voor de woningen en/of de omgeving. Ook is het belangrijk om te met welke voertuigen deze mensen zich eventueel verplaatsen. Vooral de signalementen van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type kenteken) zijn voor de politie erg belangrijk. Ziet u iets verdachts? Ben dan direct 1-1-2. De politie reageert dan op uw melding en informeert u over de afloop.

Realiseert u zich een verdachte situatie pas later of ontdekt u de inbraak als u thuis komt? Belt u dan 0900-8844 (lokaal tarief). Heeft u concrete informatie over daders of door hen gebruikte voertuigen en wilt u liever anoniem blijven dan kunt u dat doorgeven via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

PolitieKeurmerk Veilig Wonen (PKVW)
Als u uw woning goed wilt beveiligen, is het verstandig om gebruik te maken van sloten die zijn voorzien van het politiekeurmerk. Voor een advies op maat voor de beveiliging van uw woning kunt u terecht bij zogenaamde PKVW-erkende bedrijven, die tevens de geadviseerde maatregelen voor u kunnen uitvoeren. PKVW-erkende bedrijven voldoen aan landelijke eisen van vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit. U kunt ze vinden op www.politiekeurmerk.nl.

Registreer uw waardevolle spullen
Bent u onverhoopt toch het slachtoffer van een inbraak, dan is het belangrijk dat u weet wat u in huis hebt. Registreer daarom op voorhand de serienummers van kostbare apparatuur, zoals stereo-installaties, foto- en videocamera's en dergelijke en maak duidelijke foto's van antiek, kunststukken en sieraden. Mochten er dan ooit gestolen goederen worden teruggevonden, dan vergemakkelijkt dit de zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.

Meer weten?

Klik op de folder om uit te vergroten.

Op het politiebureau kunt u de folder `Een veilig gevoel: in en om uw woning' afhalen met daarin tips om inbrekers buiten de deur te houden. Ook kunt u de folder downloaden via de website
www.hoeveiligismijnwijk.nl.

Licht zet inbrekers in het zicht
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 14070
E: gemeente@wassenaar.nl