Gemeente Laarbeek


De Waterwet voor inwoners

LAARBEEK -. Om te kunnen voldoen aan de eisen die het waterbeheer van de toekomst aan ons land stelt, treedt op 22 december 2009 de Waterwet in werking. Deze nieuwe wet voegt acht bestaande waterwetten samen, waaronder de Wet op de waterhuishouding, de Wet verontreiniging oppervlaktewateren, de Grondwaterwet en de Wet beheer rijkswaterstaatswerken. Dus: één wet in plaats van allemaal afzonderlijke regelingen. Dat is wel zo overzichtelijk! Geen afzonderlijke vergunningen meer op basis van verschillende wetten, maar nog slechts één watervergunning. Minder bureaucratie dus.

De watervergunning
Minstens zo belangrijk is dat zoveel mogelijk activiteiten onder algemene regels vallen. In de regel komt dit neer op een meldingsplicht in plaats van een vrij zware vergunningenprocedure. Via algemene regels is vooraf voor iedereen duidelijk wat wel en wat niet kan. Niet alles is echter in algemene regels vast te leggen. Voor specifieke activiteiten in, op, onder of over watersystemen is er de watervergunning. Die regelt tal van activiteiten die voorheen door de afzonderlijke wetten werden geregeld, zoals het lozen op oppervlaktewater, het onttrekken van grondwater of het bouwen op een dijk.

Voorbeelden van activiteiten die melding- of watervergunningplichtig zijn:

1. Aanleg van een steiger

2. Lozen van water/stoffen op oppervlaktewater
3. Saneren van de bodem met lozing op het oppervlaktewater
4. Slaan van een damwand

5. Bronbemaling (onttrekking van grondwater)
6. Aanleg drainage (ontwateringsvoorziening)
7. Bouwen op of aan of in de buurt van een waterstaatswerk zoals een dijk, een gemaal of een waterbergingsgebied
8. Aanleg van een waterbergingsgebied

9. Dempen van een watergang, een sloot of een greppel
10. Afkoppelen van hemelwater naar oppervlaktewater
11. Aanleg bodemenergiesysteem (onttrekking van grondwater)
12. Drinkwaterwinning (onttrekking van grondwater)

Bevoegd gezag voor de verlening van de watervergunning zijn het waterschap voor het regionale watersysteem en Rijkswaterstaat voor de rijkswateren. Met de Waterwet verandert er wel iets in de bevoegdheidsverdeling voor het grondwaterbeheer. In principe moet u straks voor uw vergunning naar het waterschap, hoewel de provincie nog bevoegd gezag blijft voor drie bijzonder categorieën grondwateronttrekkingen en infiltraties: de openbare drinkwaterwinning, ondergrondse energieopslag en industriële onttrekkingen van meer dan 150.000 m³ per jaar.

De aanvraag voor een watervergunning kunt u indienen via de gemeente. De gemeente zorgt er dan voor dat de aanvraag zo snel mogelijk bij Rijkswaterstaat, het waterschap of de provincie te-recht komt. Maar het staat u natuurlijk ook vrij rechtstreeks naar het voor u bevoegde gezag te gaan. In de nieuwe regelgeving staat de klant centraal!

Meer informatie over de Waterwet kunt u vinden op www.waterwet.nl.