Voedsel en Waren Autoriteit

Meer controles op groente en fruit van buiten de Europese Unie


01 december 2009 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat controles op bestrijdingsmiddelen meer richten op groente en fruit uit landen met relatief veel overschrijdingen van de gezondheidsnormen. Overschrijding van de wettelijke normen neemt de laatste jaren steeds verder af. Overschrijding van de gezondheidsnormen werd van juli 2007-juli 2009 40 keer waargenomen. Met name bij producten uit Thailand, India en Brazilië.

Wettelijke norm en gezondheidsnormen
Overschrijding van gezondheidsnormen kwam in 2007-2009 veel minder vaak voor dan overschrijding van de wettelijke norm. De wettelijke norm geeft aan wat op producten mag achterblijven na een verantwoord uitgevoerde teelt (de MRL). Dat wil zeggen dat landbouwers niet meer van een bepaald bestrijdingsmiddel mogen gebruiken dan nodig is om een ziekte of plaag goed te bestrijden. Deze normen liggen in de meeste gevallen (veel) lager dan de gezondheidsnormen. De gezondheidsnormen zijn gebaseerd op consequenties van langdurig gebruik (acceptable daily intake, ADI) en op acute risico's (acute referentiewaarde, ArfD) bij hoge concentraties. In de rapportage geeft de VWA aan hoe vaak gezondheidsnormen en wettelijke normen zijn overschreden.

Overschrijdingen
Uit de onderzoekgegevens blijkt bijvoorbeeld dat groente en fruit uit Nederland, Israël en Zuid-Afrika bijna altijd aan de wettelijke normen voldeden. Gezondheidsnormen zijn bij producten uit deze landen ook vrijwel niet overschreden. Groente en fruit uit Duitsland en Nieuw-Zeeland lieten helemaal geen overschrijdingen van de normen zien. Producten uit Zuid-Europa en uit tropische landen voldeden vaak niet aan de wettelijke norm. De meeste overtredingen kwamen voor bij producten uit Thailand (meer dan 50% van de monsters). Producten uit deze landen gaven vaker een overschrijding van gezondheidsnormen te zien. Het ging met name om kousenband, kerrieblad en pitloze druiven.

Het aantal overschrijdingen per winkelketen is erg laag. De omzetten per bedrijf zijn erg groot en de VWA bemonstert slechts een heel klein gedeelte daarvan. Daarnaast is het toezicht van de VWA risicogericht. Er kunnen dan ook geen harde uitspraken over verschillen tussen bedrijven worden gedaan.

Druiven
Omdat al langer overschrijdingen van wettelijke normen op druiven worden geconstateerd, heeft de VWA de afgelopen jaren extra onderzoek gedaan naar residuen van bestrijdingsmiddelen op druiven. Hierbij is de laatste twee jaar (2006-2008) speciale aandacht besteed aan de risico's van de consumptie van druiven bij jonge kinderen. Er is een duidelijke vermindering van het aantal overschrijdingen. In enkele gevallen heeft de VWA een mogelijk risico geconstateerd. De normen worden daarom verder aangepast, zodat het risico nog verder zal afnemen.

Controles
De VWA controleert steekproefsgewijs. Daarbij wordt rekening gehouden met de consumptie van producten in Nederland en de resultaten van eerdere onderzoeken. Producten die gezondheidsnormen overschrijden worden zo mogelijk uit het handelskanaal gehaald. Ook worden andere Europese lidstaten op de hoogte gebracht van overschrijdingen via het Europese rapid-alert systeem. Meldingen vanuit andere Europese landen over hoge gehalten aan bestrijdingsmiddelen zijn aanleiding voor de VWA om extra controles uit te voeren bij producten in Nederlandse winkels en handelskanalen

In 2010 zullen er minder controles worden uitgevoerd bij producten uit Nederland. Producten uit landen als Thailand, Dominicaanse republiek en India worden vaker gecontroleerd.

Meer informatie:

* Residuen van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit; overzicht van uitkomsten VWA-inspecties, juli 2007-juli 2009
* Residuen van bestrijdingsmiddelen op druiven; overzicht van de jaren 2002-2008
* Controleresultaten bestrijdingsmiddelenresiduen 2008
* Report of Pesticide Residue Monitoring Results of the Netherlands for 2008
* Summary Report Pesticide Residue Monitoring Dataset 2008
* Summary Pesticide Residue Monitoring 2008

* Samenvatting Controle bestrijdingsmiddelenresiduen 2008
* Webdossier bestrijdingsmiddelen op website VWA