Gemeente Winterswijk
Vier varianten stedenbouwkundig kader Silo
1 december 2009
Stedenbouwkundige Andries Geerse heeft vier varianten uitgewerkt voor het stedenbouwkundig kader voor de Silo-locatie. Alle varianten zijn financieel doorgerekend en op hoofdlijnen tegen elkaar afgewogen. Om vast te stellen welke richting de uitwerking moet krijgen, worden de varianten voorgelegd aan de commissie Burger en Ruimte.
Het college heeft haar voorkeur uitgesproken voor nadere uitwerking van variant 3 en 4. Het college vindt dat deze beide varianten een redelijke financiële haalbaarheid hebben. Bovendien passen deze varianten goed binnen de woonvisie en binnen de komende structuurvisie.
Varianten
De 1e variant geeft ruimte voor een supermarkt en woon-werkunits. De 2e variant is sterk commercieel, met ruimte voor een supermarkt en gestapeld winkelen. De 3e variant kenmerkt zich door de functie 'wonen', met ruimte voor een aantal patiowoningen. In de 4e variant is zijn de functies wonen en commercieel gecombineerd, met zowel ruimte voor een supermarkt als een aantal patiowoningen.
De Lorijn.
Het uitgangspunt bij de herontwikkeling van het gebied is om ook De Lorijn-locatie mee te nemen. Stedenbouwkundig zijn hier diverse varianten mogelijk. Overheidssubsidie is hoogstwaarschijnlijk noodzakelijk om de sanering en herontwikkeling van de deellocatie
De Lorijn mogelijk te maken.
PPS-Impuls
Project Silo-locatie is een project dat eerder in het kader van het samenwerkingsverband PPS Impuls opgepakt zou worden. In 2004/2005 is PPS Impuls gevormd om gezamenlijk 15 aangewezen binnenstedelijke locaties in Winterswijk te ontwikkelen. Het negatieve resultaat van de grondexploitatie van de Silo-locatie was voor PPS Impuls een reden om dit project te laten vallen. Binnen de PPS is er destijds voor de Silo géén stedenbouwkundig kader vastgesteld. De Raad is hierover wel geïnformeerd en er is besloten dat het kader wederom aan de Raad wordt voorgelegd op het moment nadat een financieel én ruimtelijk verdedigbaar plan tot stand is gekomen.