Vereniging Milieudefensie
Verhogen bijmengverplichting biobrandstoffen onverantwoord
Cramer maakt klimaatbeleid eindelijk verplichtend
Amsterdam, 1 december 2009 - Milieudefensie is blij met de maatregelen die minister Cramer aankondigt om de uitstoot van broeikasgassen in de bebouwde omgeving te verlagen. Ook de introductie van een scherpe uitstootnorm voor elektriciteitscentrales is positief. Het verhogen van de bijmenging van het percentage biobrandstoffen is echter onverantwoord. Willem Verhaak, woordvoerder Klimaat: "In de verkeers- en vervoerssector moet het kabinet inzetten op een forse COv(2)-taks in plaats van miljoenen hectares landbouwgrond in ontwikkelingslanden te claimen voor onze auto's".
Minister Cramer houdt in haar brief aan het parlment nog een slag om de arm of ze alle genoemde aanvullende maatregelen ook daadwerkelijk in zal zetten. Milieudefensie roept de minister echter op om geen terugtrekkende bewegingen te maken en door te bijten. Milieudefensie mist in de brief een zware inzet van minister Cramer op fiscale vergroening. Verhaak: "Het duurder maken van COv(2)-uitstoot en goedkoper maken van arbeid is de meest effectieve maatregel om het klimaat én het inkomen van mensen te sparen". De effectiviteit van de aangekondigde maatregelen hangt volgens Milieudefensie nog erg af van de uitwerking. Verhaak: "Maatregelen als energieprestatienormen voor bestaande bouw, verplichting van energiebesparing door bedrijven, en een uitstootnorm voor electriciteitcentrales kunnen zeer effectief zijn, maar hangen af van de hoogte van de normen, van het tijdstip van invoering of er strikt wordt gehandhaafd."
Ook het ontbreken van de invoering van een klimaatwet vindt Milieudefensie een gemiste kans. Verhaak: "Het is grote winst dat minister Cramer afstapt te vertrouwen op vrijwillige afspraken met het bedrijfsleven. Maar ze moet verder kijken dan haar eigen kabinetsperiode. Net als dat minister Bos de komende kabinetten wil binden aan het verlagen van de staatsschuld, moet minster Cramer de komende kabinetten binden van een forse vermindering van broeikasgassen."
Verhogen bijmengverplichting werkt contraproductief
Alarmerend vindt Milieudefensie de maatregelen die het kabinet voor de verkeerssector in petto heeft. Het verhogen van bijmenging van biobrandstoffen is contraproductief: de besparing van CO2-uitstoot is in veel gevallen minimaal of zelfs negatief. De verbouw van bijvoorbeeld palmolie en soja leidt tot veel ontbossing en tot verdringing van voedselproductie en kleine boeren in ontwikkelingslanden. De bijmengingsverplichting moet daarom omlaag in plaats van omhoog. Milieudefensie bepleit een COv(2)-taks op brandstoffen, een stop op uitbreiding van asfalt en snelheidsverlaging op snelwegen.