Vrije Universiteit Amsterdam

Broederliefde en vijandigheid


* Startdatum: 01-12-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Broederliefde en vijandigheid


* Spreker: G.H. Bouman-Komen


* Promotor: prof.dr. C.P.M. Burger


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Truus Bouman-Komen onderzocht in haar dissertatie wat de uitspraken over "broederliefde" en "vijandigheid" in Zinzendorfs teksten uit de jaren 1713-1727 te zeggen hebben over de vraag, hoe Zinzendorf in die periode door enerzijds de lutherse rechtzinnigheid en anderzijds een aantal piëtistische tradities beïnvloed was. Van het begrip "piëtisme" bestaan uiteenlopende definities. Bouman-Koomen ziet piëtisme als een wijd vertakt fenomeen. In haar onderzoek focust ze echter op enkele aspecten van verschijningsvormen van piëtisme. Die aspecten gebruikt ze als referentiekader voor haar tekstinterpretaties.

Zodra de kinderen Gods ergens vrede stichten, ontstaat daaruit nieuwe onenigheid. Zo luidt een klacht in een van de strofen uit "Die Letzten Reden" (1725). De auteur, Zinzendorf, had daar ook in eigen leven veelvuldig mee te maken. Onder politiek moeilijke omstandigheden trachtte hij met wisselend succes, conflicten tussen religieuze groeperingen op te lossen. Daarbij stelde hij de christelijke broederliefde centraal.

Bouman-Koomen analyseerde eerst Zinzendorfs teksten. De resultaten daarvan plaatste zij vervolgens in hun historische context en op deze wijze ontstond een genuanceerd beeld van Zinzendorfs broeder- en vijandbeelden. Zo werd gedetailleerd duidelijk, welke denkbeelden van Zinzendorf constant bleven en welke met de tijd verander¬den. Bovendien bracht Bouman-Koomen in kaart op welke wijze Zinzendorfs uitspraken overeenstemmen met aspecten van de lutherse rechtzinnigen uit zijn tijd en met aspecten van het Speners piëtisme, het Hallisch piëtisme, het radicaal piëtisme en de filadelfische beweging.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam