Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen start nachtopvang

25 november 2009

Sinds begin deze maand maakt een aantal mensen gebruik van het sociaal pension in De Elementen, de nieuwe dak- en thuislozenopvang in Vlaardingen. Vanaf gisteren is ook de nachtopvang in gebruik genomen.

Met omwonenden vertegenwoordigd in een klankbordgroep is in de afgelopen weken intensief gesproken over de laatste puntjes op de i wat betreft werkzaamheden van de gemeente in de directe omgeving van De Elementen. Zo is ondermeer gesproken over het plaatsen van ondergrondse containers en het snoeien van bossages langs voetpaden. Graag had de gemeente deze werkzaamheden willen uitvoeren vóór de ingebruikname van de nachtopvang. Op dit moment wordt de gemeente echter geconfronteerd met de situatie dat Rotterdam cliënten afkomstig uit de regio Nieuwe Waterweg Noord doorgeleidt naar de recent geopende opvang in Vlaardingen. Als gevolg hiervan moet nu de nachtopvang voor deze mensen worden opengesteld.

Dit is gisterenmiddag meegedeeld aan leden van de bewonersklankbordgroep. Deze klankbordgroepleden hebben er begrip voor dat deze mensen voor nachtopvang terechtkunnen in De Elementen. De klankbordgroep heeft het volste vertrouwen in Stichting Onder Eén Dak als exploitant, maar geeft aan dat zij verlangen dat de gemeente nog een aantal werkzaamheden uitvoert in de directe omgeving van de nieuwe 24-uursopvang.

De gemeente houdt zich aan de afspraken in een eerder opgesteld convenant. In goed overleg met de klankbordgroep zet de gemeente zich in om de zogenaamde puntjes op de i op zo kort mogelijke termijn te realiseren. De gemeente rekent erop hiermee de goede samenwerking en het vertrouwen van de klankbordgroep te behouden.

Vlaardingen centrumgemeente
Vlaardingen is centrumgemeente voor maatschappelijke opvang en crisisopvoang voor de regio Nieuwe Waterweg Noord. In De Elementen kunnen mensen terecht, die door omstandigheden voor korte of langere tijd niet in staat zijn zelfstandig te wonen. Hulpbehoevende mensen uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis kunnen er terecht voor tijdelijk onderdak en begeleiding naar een zelfstandige toekomst. De Elementen telt 25 dagopvangplaatsen, 30 nachtopvangplaatsen en 30 plaatsen voor sociaal pension.