Gemeente Hulst


Persbericht - 19.11.2009

Biomassacentrale in Hulst

In Hulst wordt de realisatie van een biomassacentrale voorbereid. Deze centrale is voorzien op het industrieterrein Hogeweg. Van den Manacker Energy BV is de initiatiefnemer van dit project. In de beoogde centrale zal onder andere sloophout door middel van verbranding worden omgezet in duurzame elektriciteit en warmte. Door gebruik te maken van sloophout wordt de inzet van fossiele brandstof vermeden. Zodoende levert de centrale een bijdrage aan de beperking van de uitstoot van CO2.

De centrale is voorzien op het perceel op de hoek van de Hogeweg Tolweg Australiëweg te Hulst (ter hoogte van de achterzijde van het milieupark). Alle bedrijfsactiviteiten zullen er ter plaatse inpandig plaatsvinden. Na het verbranden van de houtsnippers wordt het as - door een transportsysteem - automatisch afgevoerd naar afgesloten containers. De rookgassen die tijdens het verbrandingsproces vrijkomen, worden gebruikt om stoom te maken. Deze stoom wordt vervolgens in een turbine omgezet in duurzame elektriciteit. De gassen worden alvorens ze de schoorsteen verlaten in een uitgebreid reinigingssysteem gezuiverd. De reinigde rookgassen zullen voldoen aan de strengste eisen. De tijdens dit proces vrijkomende warmte wordt zoveel als mogelijk nuttig aangewend. Dit gebeurt onder andere door deze warmte te leveren aan gebruikers in de directe omgeving van de centrale.

Met de door de centrale opgewekte duurzame elektriciteit van 10 MW kunnen ruim 25.000 huishoudens in hun elektriciteitsbehoefte worden voorzien. De beschikbare restwarmte van 24 MW is gelijk aan het aardgasverbruik van ruim 13.000 huishoudens.
Door de aanleg van deze centrale wordt er een sterke verbetering aangebracht in het elektriciteitsnet. De opwekking van elektriciteit wordt door betere verspreiding minder gevoelig voor storingen. Een grote storing zoals in het najaar van 2005 wordt hierdoor minder waarschijnlijk.
De biomassacentrale creëert ook extra werkgelegenheid. Naar schatting kunnen circa 30 personen aan de slag in deze centrale.

Op dinsdag 1 december 2009 wordt tijdens de vergadering van de raadscommissie Ruimte een presentatie verzorgd over de geplande biomassacentrale. Deze openbare vergadering vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis en vangt aan om 19.30 uur.

De provincie zal naar verwachting voor het einde van het jaar de milieuvergunning afgeven.
Pas daarna wordt de bouwvergunning verleend. Met de bouw is ongeveer 2 jaar gemoeid.
Naar verwachting kan de centrale in de eerste helft van 2012 in bedrijf worden genomen.

---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl