Landstede
Wijnliefhebbers leren kijken, ruiken, proeven en beoordelen
Kijken, ruiken, proeven en beoordelen. Wijnliefhebbers die op ontspannen
wijze kennis willen maken met wijn, kunnen op maandag 16 november starten
met de nieuwe wijncursus van Landstede Training, Opleiding & Advies. Aan het
Rechterland in Zwolle zal de ervaren sommelier en SVH Meestergastheer Ailko
Faber de cursisten meenemen in de wereld van wijn.
De cursus is een samensmelting van de Basiscursus Wijn en Het
Wijnbrevet van SWEN (Stichting Wijn Examen Nederland). Door de twee
cursussen samen te voegen is er geen onnodige overlap van kennis meer.
Cursisten kunnen zich hierdoor sneller verdiepen en ontwikkelen op
gevorderd niveau.
Voorafgaand aan de inschrijving maken de cursisten de keuze of zij op
beginners (niveau 1) of gevorderend niveau (niveau 2) willen
uitstromen. Landstede is de eerste onderwijsinstelling in Nederland
die de beide cursussen samenvoegt.
Van liefhebber naar kenner
In de eerste lessen ligt de nadruk vooral op het leggen van een goede
basis. De cursisten maken onder meer kennis met de belangrijkste
wijngebieden, druivenrassen en proefmethodes.
Zij breiden hun wijnvocabulaire uit en training zichzelf in het kiezen
van een goede wijn bij verschillende gerechten. Om een gevorderd
niveau te bereiken zullen de cursisten de basiskennis meer gaan
uitdiepen. De cursisten worden voorbereidt op het examen voor het
landelijk erkende Wijnbrevet.
De diverse wijnbereidingsmethoden (de vinificatie), wijnwetgeving,
etiketten, kennis over het brengen van bezoeken aan wijnproducenten,
markten en beurzen zullen eigen worden gemaakt.