Microsoft

Grootschalige proef Digitale Mobiliteit

vrijdag 6 november 2009

Amsterdam, 6 november 2009 - Wethouder van Economische Zaken van Amsterdam, Lodewijk Asscher en directeur MKB Amsterdam, Kees Verhoeven hebben vandaag het officiële startsein gegeven voor 'Digitale Mobiliteit'. De kick-off vond plaats bij Lamar Communicatie in Amsterdam, de eerste deelnemer aan het project. In totaal 100 MKB-ondernemingen in 36 gemeenten in Amsterdam en omstreken krijgen de mogelijkheid om een half jaar lang kosteloos kennis te maken met digitale mobiliteit, ofwel: 'werken waar en wanneer je wilt'. Daarbij krijgen zij de benodigde software, internettoegang en organisatorische ondersteuning tot hun beschikking.

Voornaamste doelstellingen van het project zijn het bestrijden van files en het verhogen van de productiviteit door het MKB. Digitale Mobiliteit is een initiatief van MKB Nederland en Boer & Croon. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van de Taskforce Ontspits en de Taskforce Mobiliteitsmanagement in samenwerking met Microsoft, UPC en Vodafone.

Geen gemeengoed
Het project is mede gebaseerd op een testperiode afgelopen zomer met een klein aantal ondernemers en kwalitatief onderzoek . Hieruit blijkt dat 'digitale mobiliteit' nog geen gemeengoed is binnen het MKB (5 - 250 medewerkers). Echter, 86% van de MKB-ers staat positief tegenover tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Hoe meer tijd men kwijt is aan reis- en filetijden, hoe positiever men tegenover digitale mobliteit staat. Daarbij gaat het hen vooral om het voorkomen en verspreiden van de mobiliteitsbehoefte.

Kees Verhoeven, directeur MKB Amsterdam: "Toename van files en nieuwe, betaalbare technologie maken digitale mobiliteit voor het MKB tegenwoordig van groot belang én toegankelijk. Het is niet alleen een effectieve manier om productiviteit te verhogen, het levert ook tevreden en flexibele medewerkers op en draagt bij aan het oplossen van het fileprobleem. Deze proef maakt het mogelijk voor ondernemers om laagdrempelig en vrijblijvend te ervaren wat digitale mobiliteit voor hun bedrijf kan betekenen."

Meting
In totaal honderd ondernemingen krijgen de mogelijkheid om een half jaar lang kosteloos kennis te maken met digitale mobiliteit. Om het resultaat van het project inzichtelijk te maken zal de houding van ondernemers ten aanzien van digitale mobiliteit, voorafgaand en na afloop van het project worden gemeten. De ambitie is om het project bij gebleken succes verder uit te rollen op landelijk niveau. Lodewijk Asscher, wethouder Economische Zaken Amsterdam: "Door de omvang en opzet van dit project kan het thuiswerken beter van de grond komen. Op deze manier voorkomen we meer files en besparen we veel tijd. Tijd die efficiënter kan worden gebruikt."

Alles geregeld
Voor ondernemers die deelnemen aan digitale mobiliteit wordt alles geregeld om een half jaar lang kosteloos kennis te maken met digitale mobiliteit. Men krijgt de beschikking over online software waarmee alle medewerkers vanaf iedere computer of geschikte mobiele telefoon toegang hebben tot e-mail, agenda en contactpersonen. Dat geldt ook voor het (samen) werken aan documenten. Ook biedt de software online communicatie mogelijkheden zoals webvergaderen, chat en een aanwezigheidsindicatie. Om te kunnen werken waar en wanneer men wil krijgt men de beschikking over snel en betrouwbaar internet voor kantoor, thuis en mobiel internet voor onderweg. Tot slot wordt de ondernemer organisatorisch ondersteund bij deze nieuwe manier van werken, onder meer door online advies en een vast servicenummer.

http://www.digitalemobiliteit.nl/
De komende weken kunnen ondernemingen met 5 tot 250 medewerkers zich via www.digitalemobiliteit.nl inschrijven voor deelname aan het project. Op basis van online kwalificatie wordt bepaald of de onderneming geschikt is om aan Digitale Mobiliteit deel te nemen.