Waterschap Aa en Maas

Plassen

Onderzoek waterconservering op Bakelse Plassen

In opdracht van het Integraal GebiedsProgramma Bakel-Milheeze (IGP) wordt momenteel onderzocht of het mogelijk is om tijdelijk overtollig water op de Bakelse Plassen te conserveren ("parkeren"), zodat de omringende landbouwgronden in droge tijden van water kunnen worden voorzien. Dit onderzoek vloeit voort uit een initiatief-voorstel van de ZLTO Gemert-Bakel. De resultaten van de haalbaarheidsstudie worden nog dit jaar verwacht. Dit haalbaarheidsonderzoek is mogelijk gemaakt door de Reconstructiecommissie De Peel met een subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan "Bakelse Plassen" in oktober 2008 heeft de gemeenteraad dit initiatief-voorstel van ZLTO Gemert-Bakel omarmd. Er zijn diverse onderzoeken verricht om te kijken wat er mogelijk is en hoe de wens van ZLTO gerealiseerd zou kunnen worden. Het gaat hierbij zowel om de hoeveelheid water als de kwaliteit ervan.

Het onderzoek wordt gecoördineerd door een extern adviesbureau uit Wageningen. Waterschap Aa en Maas verzamelt alle benodigde waterhuishoudkundige basisinformatie zoals de kwaliteit van de verschillende watertypen, de variatie in plas- en grondwaterpeilen, afvoer van de waterlopen en de stratificatie van de Bakelse Plassen. Ook toetst het waterschap het resultaat van de haalbaarheidsstudie.

Om de (on)mogelijkheden van waterberging op de Bakelse Plassen te onderzoeken, zijn projectleider van waterschap Aa en Maas Mark Kerkhoff en hydroloog Rimbaud Lapperre onder toeziend oog van Willy Verbers van `De Peelhorst' onlangs "gewapend" met boot en meetapparatuur naar de Bakelse Plassen gegaan om op enkele plaatsen tot 30 meter diepte te meten. Dit heeft bruikbare, aanvullende informatie opgeleverd voor de haalbaarheidsstudie.

Het haalbaarheidsonderzoek maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel Reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de Reconstructiecommissie De Peel.