Gemeente Doetinchem

Persbericht, 2 november 2009

Gemeente en bedrijfsleven tekenen economisch contract

Bedrijfsleven en gemeenten zetten gezamenlijk de schouders eronder

Een duurzaamheidsacademie, een stagecentrum, kleinschalige bedrijfsunits. Dit zijn drie van de 27 actiepunten die afgelopen zomer een plek kregen in de nieuwe economische visie op Doetinchem en het bijbehorende actieplan. De visie en actiepunten kwamen middels nauwe samenwerking tussen gemeente en bedrijfsleven tot stand. Woensdag 4 november geven de partijen gezamenlijk vervolg aan hun samenwerking, door ondertekening van een bijzonder economisch contract.

De ondertekening van het economisch contract vindt plaats tijdens een bijeenkomst waarin de partijen tegelijkertijd de uitvoering van de actiepunten met elkaar bespreken. Per cluster van actiepunten zal wethouder Otwin van Dijk (Economische Zaken) de huidige stand van zaken aangeven. Daarnaast is van elk actiepunt de projectleider aanwezig, voor specifieke toelichting en om vragen te beantwoorden of opmerkingen en ideeën te bespreken. De ondertekening van het economisch contract volgt aan het einde van de bijeenkomst en is bedoeld als officiële intentieverklaring om de komende jaren met elkaar de plannen verder uit te werken én daadwerkelijk uit te voeren.

Doetinchem als duurzame voorbeeldgemeente
De economische visie op Doetinchem tot 2020 kent drie accenten: dynamisch, duurzaam en Doetinchem. Deze zijn voortgekomen uit een uitvoerige analyse van de huidige sociaal-economische situatie van Doetinchem. De drie accenten hebben alle het jaar 2020 als perspectief. Allereerst is het streven naar een gemeente met een gezonde bedrijvendynamiek en een omgeving die uitdagend is voor startende ondernemers (en overnemers), nieuwe technologische experimenten en creatief ondernemerschap.

Ten tweede is het doel dat Doetinchem een gemeente wordt, die bekend staat om de duurzame en groene economie en woon- en leefomgeving. Op dit terrein wil Doetinchem voorbeeld zijn voor andere Nederlandse gemeenten.
Het accent Doetinchem verwijst tenslotte naar het streven om hét trendsettende, economische centrum van de Achterhoek te zijn, met een magneetwerking op de regio en alle (stedelijke) functies die daarbij horen.
In het actieplan zijn deze perspectieven uitgewerkt in een concrete aanpak met 27 actiepunten. Ook de partners of uitvoerders voor de acties zijn in het plan benoemd.

Unieke samenwerking
De samenwerking tussen lokale overheid en het bedrijfsleven bij het opstellen van een economische visie was al bijzonder in Nederland. Het bekrachtigen van de samenwerking in een economisch contract is al helemaal bijzonder. Het maken van een visie is één, maar aanpakken is twee. In Doetinchem zetten bedrijfsleven en overheid samen de schouders eronder, aldus wethouder Economische Zaken, Otwin van Dijk.

Het actieplan is een uitvoeringsplan voor de komende drie jaar. Onder het motto Werk in uitvoering zal jaarlijks een bijeenkomst worden gehouden om de behaalde resultaten te monitoren.