Ingezonden persbericht


Hilversum, 2 november 2009

Free Voice neemt deel aan missie over persvrijheid in Honduras Van 1 tot 6 november bezoekt een internationale missie Honduras. De missie heeft als doel om de situatie van vrijheid van meningsuiting voor journalisten en de persvrijheid te analyseren, knelpunten te benoemen en praktische maatregelen te nemen om de persvrijheid te verbeteren. De missie wordt georganiseerd door IMS (International Media Support). Naast een medewerker van Free Voice (Margriet Zoethout), nemen ook vertegenwoordigers deel van IFJ (International Federation of Journalists) en Article 19.

Sinds de coup van 28 juni, toen president Manuel Zelaya werd afgezet door Roberto Micheletti, is de situatie in Honduras gespannen. Het kortgeleden bereikte principe-akkoord tussen de oude en nieuwe president brengt daar geen verandering in. Aanstaande dinsdag 3 november moet het Congres zich hier nog over uitspreken.

De persvrijheid is sinds de coup sterk aan banden gelegd. Mensen en groepen die tegen de coup zijn worden bedreigd en hebben geen toegang tot de media. Journalisten die ruimte bieden aan geluiden van de oppositie worden bedreigd en monddood gemaakt.

Deze situatie is des te meer onwenselijk omdat eind november 2009 nieuwe verkiezingen worden gehouden in Honduras. Gezien de actuele situatie wil de missie de nadruk leggen op de onderwerpen censuur en veiligheid van journalisten.

Daartoe organiseert zij ondermeer gesprekken met hoofdredacteuren en eigenaren van verschillende media en geeft ze aanbevelingen met betrekking ot de aanstaande verkiezingen. Ook biedt de missie een veiligheidstraining voor journalisten aan.




Ingezonden persbericht