Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraf voor toedienen GHB aan minderjarige

2 november 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag gevangenisstraffen geëist tegen 2 mannen, 16 en 18 jaar, uit Den Haag. Ze worden ervan verdacht een 14-jarig meisje een glas drinken met daarin GHB te hebben gegeven. Hierdoor is het slachtoffer onwel geworden en heeft het weinig gescheeld of ze was overleden.
De 16-jarige jongen wordt er ook van verdacht het meisje seksueel te hebben misbruikt terwijl ze onder invloed van GHB was. Hij hoorde 20 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke plaatsing in een inrichting voor jeugdigen tegen zich eisen. Tevens eiste de officier van justitie dat hij zich 2 jaar lang houdt aan de aanwijzingen van de Jeugdreclassering.
De 18-jarige jongen wordt ervan verdacht in de zomer van 2008 hetzelfde meisje ook seksueel te hebben misbruikt. Tegen hem eiste de officier 30 maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

GHB in wodka
Op 28 april 2009 nodigden de 2 verdachten het slachtoffer, een kennis van hen, uit bij de 16-jarige verdachte thuis om wat te drinken en te blowen. Volgens de officier van justitie hadden beide mannen het plan om die avond seksuele handelingen met haar te gaan verrichten. De 18-jarige verdachte gaf het slachtoffer een glas wodka waar hij, zonder dat het meisje het wist, een hoeveelheid GHB in had gedaan. De beide mannen namen ook een glas drank en dronken deze in één keer leeg. Ze moedigden het meisje aan hetzelfde te doen. Volgens de officier van justitie is het meisje onder invloed van de GHB met de 16-jarige verdachte mee naar zijn slaapkamer gegaan en werd ze door hem seksueel misbruikt. Op een gegeven moment voelde het meisje zich onwel en verloor ze herhaaldelijk haar bewustzijn.

De verdachten hebben het meisje uiteindelijk naar buiten gedragen en in de voortuin van de buren gelegd waar de buurvrouw een ambulance belde. Het meisje werd gereanimeerd en na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat ze GHB in haar bloed had.
De officier verwijt de verdachten dat ze toen het meisje haar bewustzijn verloor en zelfs schuim op haar mond had staan niet direct medische hulp inschakelden.

De rechter doet over twee weken uitspraak.