Gemeente Urk

Vrijwilligersprijs 2009 voor "Doe een Wens"

Vrijdag 30 oktober 2009 reikte wethouder van cultuur Dittie Hoekstra in museum âHet Oude Raadhuisâ voor de eerste keer de Vrijwilligersprijs uit aan vrijwilligersorganisatie âDoe een Wensâ. Deze vrijwilligersorganisatie heeft volgens de jury een belangrijke en aantoonbare bijdrage geleverd aan de lokale samenleving. De Vrijwilligersprijs, bestaande uit ⬠1000,-, is een nieuwe prijs in de gemeente Urk en wordt jaarlijks uitgereikt als blijk van waardering. De uitreiking stond eerst gepland op 25 september jl., maar is toen uitgesteld wegens het tragische ongeval met de Urker botter waarbij een vrijwilliger van de Stichting Urker botter om het leven kwam.

Doe een Wens

De jury heeft uit de vele inzendingen van de Urker bevolking de vrijwilligersorganisatie âDoe een Wensâ als winnaar gekozen. âDoe een Wensâ organiseert elk jaar een vakantie voor een groep van ongeveer 20 personen. De deelnemers aan de reis hebben een lichamelijke beperking of een chronische aandoening. Tijdens de vakantie verzorgen de vrijwilligers de zorg, het vervoer en het eten voor de groepsleden. Het dagelijks bestuur van âDoe een Wensâ bestaat uit mevr. Marretje Bakker-Koffeman, mevr. Loes van Veen en de heer Jan van Urk. Zij worden binnen de organisatie ondersteund door meerdere vrijwilligers.

Â

Criteria

De jury heeft de Urker vrijwilligersorganisatie âDoe een Wensâ gekozen omdat hun activiteiten een heel persoonlijke en directe uitwerking hebben op de personen voor wie zij de vakantie verzorgen. Het thema wisselt jaarlijks en dit jaar was het thema zorg, hulpverlening en veiligheid. Zij voldeden ook aan de andere vastgestelde criteria. Zo is er een verbinding tussen de organisatie en het thema en wordt er een bijdrage geleverd aan de lokale samenleving. Ook de voorbeeldfunctie was aanwezig; de organisatie is inspirerend, stimulerend en innovatief. Verder werd gelet of het werk maatschappelijke betekenis heeft, of de eventuele doelgroep succesvol wordt bereikt en of er een goede werksfeer en/of begeleiding van de vrijwilligers is. De organisatie is in de gemeente Urk gevestigd en ook het vrijwilligerswerk vindt plaats binnen de gemeente.

Â

Doel

Het doel van deze nieuwe prijs is het erkennen van het belang en het stimuleren van het vrijwilligerswerk door organisaties, instellingen, groepen en projecten op Urk. Bij vrijwilligerswerk gaat het om een initiatief van burgers of professionele instellingen waarbij iedereen onbetaald en vrijwillig meewerkt aan activiteiten ten gunste van Urk op sportief, sociaal, christelijk of cultureel gebied. De gemeente riep alle inwoners van Urk op om een organisatie of groep die in aanmerking kwam voor de prijs door te geven aan de gemeente. De onafhankelijk jury bestond uit de winnaar van de Ondernemersprijs, de drager van de Erepenning van 2009 en de wethouder cultuur. Volgend jaar wordt ook de winnaar van de Vrijwilligersprijs toegevoegd aan de jury.