Openbaar Ministerie

Debat: 'De pers als aanjager van recht en onrecht'

19 oktober 2009 - Openbaar Ministerie

Zitten in Nederland de kranten, de radio en de televisie de rechtspraak wel voldoende op de hielen?
En reageert de rechtspraak van haar kant niet al te aangebrand op kritiek? Heerst er onder juristen zoiets als een `oestercultuur'? Maar ook: dwalingen en missers van officieren, advocaten en rechters worden in de pers breed uitgemeten. Verzwakt dat het vertrouwen in de rechtspraak?
Over deze vragen vindt er op maandag 2 november om 20.00 uur in de Zuilenzaal van Felix Meritis, Keizersgracht 324 in Amsterdam. Aanmelden verplicht via www.felixmeritis.nl .

Na een korte inleidingen door Folkert Jensma, commentator van NRC Handelsblad en Germ Kemper, deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten,
zal enkele journalisten en juristen het vuur na aan de schenen worden gelegd. Namens de journalistiek zullen Bert Huisjes van De Telegraaf, Bas Haan van Nova
en Merel van Leeuwen van dagblad De Pers het woord voeren. Namens de juristen komen o.a. Harm Brouwer, voorzitter van het College van procureurs-generaal, Dick van Dijk, president gerechtshof Arnhem, Gerben Kor, auteur van het boek `Medialisering van recht' en advocaat Stijn Franken aan het woord. Aan het slot zullen de panelleden met elkaar in debat gaan.

Het debat vindt plaats in het kader van de Week van de Rechtspraak, en wordt georganiseerd door de Stichting Persprijs Jacques van Veen in samenwerking met Felix Meritis.
De Stichting Persprijs Jacques van Veen reikt om de drie jaar een prijs uit voor het beste artikel of de beste uitzending over een juridisch thema.
Eerdere winnaars waren een thema-avond over misdaad en straf van de VPRO, Marian Husken van Vrij Nederland samen met Joost Oranje van NRC Handelsblad,
Heikelien Verrijn Stuart voor haar berichtgeving over het Joegoslavie-tribunaal, Violet Cotterell van Het Parool en Frank Kuitenbrouwer, ook van NRC Handelsblad.
De eerstvolgende uitreiking vindt plaats in november 2010. www.persprijsvanveen.nl