Gemeente Winterswijk


Koninklijke onderscheiding voor Wim Scholtz

30 oktober 2009

Winterswijk - Op vrijdag 30 oktober reikt burgemeester Thijs van Beem een koninklijke onderscheiding uit aan de heer Wim Scholtz. De heer Scholtz wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn buitengewone inzet op cultureel terrein met name ten behoeve van de Vereniging 'Het Museum'in Winterswijk. De onderscheiding wordt uitgereikt tijdens het symposium '80 jaar cultuurhistorie en hoe nu verder?' dat wordt gehouden ter gelegenheid van het 80-jarig jubileum van de vereniging 'het Museum'.

De heer Scholtz (64) was werkzaam als docent geschiedenis op de openbare scholengemeenschap de Driemark. Daarnaast zette hij zich in voor vele verenigingen. Zo was meneer de afgelopen 33 jaar voorzitter van Vereniging het Museum. Een drijvende kracht achter veel activiteiten en de meer dan 30 boeken die zijn verschenen over verschillende historische aspecten van Winterswijk. Van veel van deze boeken is meneer de schrijver. Ook was hij de grote stimulator van het onderzoek naar de Winterswijkse periode van Piet Mondriaan. Meneer heeft zich daarbij ingespannen om een Mondriaan collectie op te bouwen binnen Museum Freriks. In 1979 was hij betrokken bij de tentoonstelling 'Mondriaan in Winterswijk' waarmee Het Museum haar 50-jarig bestaan vierde. De expositie werd goed bezocht en ging daarna over de grens en naar het Haags Gemeentemuseum.

Meneer Scholtz heeft zich ook enorm ingezet voor het behoud van de Tricot en organiseerde vele fietstochten, busexcursies en tentoonstellingen. In zijn vakanties verzamelde meneer gegevens voor de twee jubileumtentoonstellingen over de Italiaanse schilder Pietro Armati en Max van Dam die ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan werden georganiseerd. Namens de vereniging was hij ook vertegenwoordiger bij het Gelders Erfgoed, Stichting Vrienden van Kolle Kaal en de stichting Freriks. Voor de laatste stichting heeft meneer talloze artikelen geschreven en ook staat hij schrijver Henk Krosenbrink bij met raad en daad.

Sinds 1981zet meneer zich ook in voor de vereniging Monumentenbelangen, hij heeft zelfs de aanzet gegeven tot de oprichting van de vereniging. Vanaf 1988 is hij vrijwilliger ten behoeve van de Spoorweg intereressegroep van het Gols-station en sinds 1993 bestuurslid en secretaris van de Stichting Mondriaan Winterswijk. Ook voor deze stichting heeft meneer zich bijzonder ingezet. Waaronder de activiteiten in het Mondriaanjaar 1994-1995, het verschijnen van het boek over Mondriaan senior, de tentoonstellingen en de Mondriaanwandeling. In 2006 is zelfs een kunstwerk voor Mondriaan gerealiseerd. Dit jaar heeft meneer zich actief ingezet in de gemeentelijke werkgroep die de realisatie van een Mondriaanmuseum dichterbij wil brengen.

Tot slot is meneer lid van de werkgroep Vluchtelingen 1933-1940 die bezig is met de voorbereiding van een tentoonstelling in Aalten en de uitgave van een boek door Het Museum in Winterswijk. Ook schreef hij regelmatig voor het Jaarboek Achterhoek en Liemers.

In 2004 heeft meneer namens de gemeente Winterswijk de Culturele prijs toegekend gekregen vanwege zijn grote bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed in Winterswijk.