Ingezonden persbericht


Nr.267
Hilversum, vrijdag 30 oktober 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 45

NIEUW!
'Autistisch, wat nu?', dinsdag 3, 10, 17 en 24 november, 21.00-21.25 uur, Familie24 In 'Autistisch, wat nu?' volgen we gezinnen te maken hebben met autisme in hun gezin. Het resultaat is een serie openhartige portretten over de moeiten, maar ook het geluk en de hoop die deze gezinnen ervaren. Deskundige Colette de Bruin geeft daarnaast informatie over autisme en de begeleiding van de gezinnen. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor het themakanaal Familie24.

Ingang Oost, maandag 2 november, 19.25 uur, Nederland 1 Mevrouw Renes is al weken lang benauwd, omdat het niet meer ging is ze door haar man naar de Spoedeisende Hulp gebracht. Omdat John Nijman hevige hoofdpijn heeft, is hij naar de Spoedeisende Hulp van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gekomen, de neuroloog onderzoekt hem. Rhea van Niersen heeft een val gemaakt met haar fiets en is op haar pols terechtgekomen. De Ambulancedienst brengt de 19-jarige Thijn de Hilster, hij heeft last van uitstraling in zijn been en is bij opstaan in elkaar gezakt.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 3 november, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In deze aflevering ziet Mirjam de 39-jarige hartpatiënt Kirsten terug. Sinds ruim twee jaar wordt Kirsten via een extern steunhart in leven gehouden en staat ze op de lijst voor een harttransplantatie. Amper een week geleden maakte Mirjam kennis met Kirsten. In deze aflevering ontmoeten ze elkaar weer. Kirsten ligt op de Intensive Care en heeft heel bijzonder nieuws! Ronald van de Brandhof is 8 maanden oud en hij heeft een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij zijn lichaam niet op vetreserves kan teren voor energievoorziening. Hierdoor kunnen zijn spieren maar ook lever en hart beschadigd raken. Wat hij eet en hoeveel hij eet, is voor Ronald letterlijk van levensbelang. En de tweeling Iris en Marije komt naar de kinder-nierpoli. Ze hebben allebei het syndroom van Alport, een erfelijke nieraandoening. Mirjam loopt met ze mee tijdens het polibezoek.

Rail Away, dinsdag 3 november, 19.55 uur, Nederland 2 Zweden/Noorwegen
Een nieuwe documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. In deze aflevering een reis over de noordelijkste spoorlijn van Europa van de mijnstad Kiruna naar de haven Narvik. Tussen vrachttreinen met de sterkste el-loks rijden een paar treinen, waarvan de reizigers kunnen genieten van de woeste natuur in de witte wereld boven de poolcirkel.

De Kist, dinsdag 3 november, 20.50 uur, Nederland 2 In De Kist ontmoet presentator Herman Wegter bekende Nederlanders rondom een grafkist, zodat er een gesprek ontstaat over leven en dood. Deze week in De Kist: de bekendste televisiedominee van Nederland, ds. Arie van der Veer. Herman Wegter aarzelt even of hij met een doodskist bij hem langs wil komen, omdat ds. Arie onlangs zelf heel dichtbij de dood is geweest. Toch doet Herman het, omdat deze man als geen ander over zijn eigen sterfelijkheid heeft nagedacht. In 2001 onderging ds. Arie van der Veer een zware hartoperatie waar hij ternauwernood goed uit kwam. Vorig jaar, kort na het overlijden van zijn moeder, werd er bij hem prostaatkanker geconstateerd. Na een intensieve periode van bestralingen dacht hij weer verder te kunnen, tot hij afgelopen zomer weer ernstig ziek werd. Ook hier kwam hij bovenop. 'Een wonder, want de dokter had gezegd dat ik voor de derde keer aan de dood was ontsnapt.' Ds. Arie van der Veer is overtuigd van een leven na de dood. Een moment van bezinning breekt aan nu hij de dood zo vaak dichtbij heeft zien komen.

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 3 november, 23.35 uur, Nederland 2 De keuze van Hebe Kohlbrugge (95 jaar)
Hebe Kohlbrugge ging (met historicus Wim Berkelaar) nog eenmaal terug naar Berlijn en Ravensbruck om te vertellen over haar bijzondere levenswandel en keuzes. Voor haar verzet tegen de nazi's en het communisme werd Hebe veelvuldig gedecoreerd, al wil ze van zichzelf als heldin niets weten. Deze documentairereis naar Berlijn is de zoektocht naar het hart van keuze(s) voor vrijheid en waarheid in een bewogen 20e eeuw.

XMIX, woensdag 4 november, 13.17 uur, Nederland 3
Groene water mysterie
Als de brigadier een lekker glaasje water uit de kraan wil halen, blijkt het groen te zijn! Wat nu? XMIX gaat op onderzoek uit naar het mysterieuze groene water. En waarom verkopen sommige mensen ineens gewoon helder water? XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed en dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 6 november, 14.38 uur, Z@pp Het lekkere trompetje
Elly vertelt een verhaal over lekkere soep. Maar Dop weet iets veel lekkerders: een lekker trompetje. Helemaal van chocolade. Heerlijk! Het ligt in de lekkere chocolade-winkel. Daar gaan Dop en Kurk in de rij staan. Ze willen het kopen. Maar een meneer is eerder aan de beurt. Oh nee, hij koopt het lekkere trompetje. Dop en Kurk gaan de meneer achterna. Dop laat hem zijn glimmende trompet zien: "Ruilen meneer?" vraagt hij. Kurk schrikt, want gaat Dop echt zijn eigen mooie trompet ruilen?

Checkpoint, zaterdag 7 november, 9.55 uur, Nederland 3 Waaruit kun je nu eigenlijk beter drinken, een glas of een beker? Het testteam checkt wat er sterker is door ze naar beneden te gooien en zo heet te maken dat ze knappen. En wat doe je als je telefoon leeg is en geen oplader hebt? We gebruiken citroenen en een dynamo om toch op te laden. In de jongens/meiden-test checken we wie er preciezer is. Wie opereert dokter Bibber het nauwkeurigst? De testers bibberen er zelf ook van! Ook: wie heeft zijn zenuwen het best onder controle bij de draaiende champagnetoren? Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 7 november, 18.30 uur, Nederland 2 Samenzang vanuit de Nikolaïkirche in Potsdam. In het tweede weekend van september is de Nederland Zingt-Reis naar Berlijn gegaan, de stad van Oost en West. Het thema van deze uitzending gaat over muren en heeft alles te maken met Berlijn, de Berlijnse muur. Het is dit weekend 20 jaar geleden dat deze muur is gevallen. De liederen en Mirjam Bouwman vertellen u meer.

Blauw Bloed, zaterdag 7 november, 19.35 uur, Nederland 2 Deze uitzending van Blauw Bloed is gewijd aan het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Mexico. Zij brengt op uitnodiging van president Felipe Calderón van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november 2009 een staatsbezoek aan de Verenigde Mexicaanse Staten. Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. Hare Majesteit de Koningin wordt daarbij vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Tevens reist een economische delegatie mee. Vanuit Mexico zal presentator Jeroen Snel verslag doen van dit bezoek.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 8 november, 9.00 uur, Nederland 1 De val van de muur
Op 9 november 1989 werd menigeen volkomen verrast door de val van de Berlijnse muur. Met die gebeurtenis veranderde de hele wereld. Er was het gevoel van het komt allemaal goed. De negende symfonie van Beethoven werd in Berlijn door een groot orkest gespeeld, dat was de sfeer "Alle Menschen werden Brüder". Ds. Arie van der Veer hoort u in gesprek met Aad Kamsteeg. Aad was jarenlang buitenlandcommentator voor het Nederlands Dagblad, maar ook voor EO-radio en -televisie. Hij gaf in 1989 voor de televisie regelmatig commentaar op de toestand in de wereld en bekent nu eerlijk dat hij die val niet had verwacht. Aad heeft oog voor de steeds grotere problemen waarin de wereld terecht is gekomen. Toch is hij niet somber over de toekomst van de wereld. Meditatie en gesprekken worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 8 november, 14.36 uur, Nederland 3 Brand
De Bijbel zegt: 'Een tevreden geest geeft goede gezondheid, jaloezie knaagt aan je botten.' De slaapkamer van Dennis is ingepikt door Vincent, de zoon van de nieuwe vriend van zijn moeder. Dennis woont bij zijn vader. Waarom gaan zijn ouders niet gewoon weer bij elkaar wonen?! En wat moet hij met die Vincent? Als Dennis het weekend naar zijn moeder moet, krijgt hij zin de boel eens flink te verpesten. 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

ontopic, zondag 8 november, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Terrorisme is niet te bestrijden (Pia Dijkstra), De 'ware Jakob' bestaat niet en Mijn vrienden zijn even belangrijk als mijn partner.

Hoedoejijdat.nu, zondag 8 november, 24.00 uur, Nederland 2 'Regelmatig kijk ik naar jullie programma. Nu heb ik zelf ook een vraag, niet echt een grote, maar ik loop er af en toe toch tegenaan. Ik ben namelijk erg meegaand. En doordat ik de neiging heb om met alle winden mee te waaien, loop ik soms vast. Met mijn gevoel, maar ook met mijn gevoel naar anderen. Ik kan bijvoorbeeld moeilijk nee zeggen en dan doe of zeg ik dingen, die ik eigenlijk helemaal niet wil. Graag zou ik leren meer voor mijn mening uit te komen en voor mezelf op te komen.'

Met deze vraag van Cindy de Kleuver begint Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en laat haar onder andere de tip zien van een ervaringsdeskundige, die haar aanraadt om met een trainingsacteur te oefenen om voor zichzelf op te komen. Lukt het Cindy om een avond voor zichzelf te houden als er onverwachts een vriendin op de stoep staat, die haar hart wil luchten? Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met de vraag: 'Kunt u goed nee zeggen?'

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht