Trefwoorden: diëten, eiwitgehalte, energiebalans
Promotie mw. Margaretha A.B. Veldhorst
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: prof. dr. M.S. Westerterp-Plantenga; prof. dr. K.R. Westerterp.
Titel: "Dietary proteins and energy balance".
Vrijdag 30 oktober 2009, 12.00 uur
Het is bekend dat diëten met een relatief hoog eiwitgehalte een effectief middel zijn voor gewichtsverlies en gewichtsbehoud na gewichtsverlies Dit proefschrift beschrijft effecten van (specifieke) eiwitten in de voeding op eetlust en voedselinname bij een volgende maaltijd en op energiegebruik. Sommige eiwitten (alfa-lactalbumine, gelatine en gelatine met toegevoegd tryptofaan) onderdrukken de eetlust 40% sterker dan andere eiwitten (caseine, soja en wei) en reduceren de voedselinname bij een volgende maaltijd met 20%. Het eetlust-onderdrukkende effect van eiwitten wordt versterkt door de afwezigheid van koolhydraten in het dieet. Met betrekking tot het effect van eiwitten op het energiegebruik blijkt dat een hoog-eiwit dieet het energiegebruik verhoogt ongeacht de andere macronutriënten in het dieet.
Maastricht University