ISAF-generaals terug op Nederlandse bodem

Woensdagavond landen generaal-majoor Mart de Kruif en schout-bij-nacht Matthieu Borsboom op vliegveld Eindhoven. Beiden waren voor de duur van één jaar bij de internationale NAVO-macht op het hoogste niveau actief: De Kruif als commandant van de ISAF-troepen in Zuid-Afghanistan en Borsboom als Director Stability Operations in het ISAF-hoofdkwartier in Kabul.

Generaal-majoor Mart de Kruif
De Kruif voert sinds 1 november 2008 het bevel over Regional Command South (RC South), dat bestaat uit bijna 40.000 militairen uit 16 landen. Gedurende zijn commandoperiode vond in het zuiden van Afghanistan een aanzienlijke ophoging van troepen plaats. Door de komst van deze extra militairen werd het mogelijk om meer grote operaties uit te voeren in gebieden waar de bevolking het meeste te lijden had onder de invloed van de Taliban. Volgens De Kruif is de veiligheidssituatie in Zuid-Afghanistan nu langzaam aan het draaien. "Taliban reageren op militairen en niet andersom", aldus de generaal. Vóór zijn terugkomst naar Nederland draagt De Kruif aankomende zondag zijn commando over aan de Britse generaal-majoor Nick Carter. De generaal zal in gezelschap van zijn Nederlandse stafleden in Eindhoven arriveren.

Schout-bij-nacht Matthieu Borsboom
Borsboom is sinds 9 november 2008 Director Stability Operations en is daarmee de schakel tussen militaire en civiele ondersteuning op het gebied van wederopbouw en de ontwikkeling van bestuur. Hij heeft zich bijvoorbeeld actief ingezet voor een goede samenwerking tussen Provincial Reconstruction Teams (PRT's) en provinciale overheden. Ook was Borsboom binnen het ISAF-hoofdkwartier verantwoordelijk voor het ondersteunen en assisteren van de Afghaanse overheid bij de organisatie en uitvoering van de presidentiële en provinciale verkiezingen.

Noot voor redacties (