Waterschap Groot Salland

Meer ruimte voor water en natuur langs Moespotleide en Lettelerleide

Laatste wijziging: 30 oktober 2009

Donderdagmiddag 29 oktober 2009 zijn de werkzaamheden op het Landgoed de Kranenkamp (langs de Moespotsleide) en in het Oostermaet (langs de Lettelerleide) bij Deventer met een officieel tintje afgerond. Dit gebeurde door bestuursvoorzitter Bernard Assink van IJssellandschap en dagelijks bestuurslid Bartus Jonkman van het Waterschap Groot Salland. Zij plantten twee eiken als kenmerk voor verbetering natuurwaarden en brachten een toost uit met een glaasje champagne als symbool voor ruimte voor schoon water.

In de periode november 2008 tot de zomer van 2009 werkten de Stichting IJssellandschap en het Waterschap Groot Salland goed samen in een gebied van 29 ha bij de Moespotleide en Lettelerleide aan ruimte voor water, schoner water en natuurontwikkeling. Omdat de projecten binnen een gebied liggen dat is aangewezen voor stimulering nieuwe natuur (SN regeling), draagt de provincie bij in de kosten.

Ruimte voor water

De watergangen zijn ondieper gemaakt en de steile oevers kregen op veel plaatsen een zeer flauw talud. Er is in totaal 7 ha waterberging gerealiseerd: 5 ha bij Moespotleide en 2 ha bij Lettelerleide. Dit is voldoende om water op te vangen voor een achterliggend gebied van ca. 300 ha. Op de aangrenzende percelen zijn grote delen verlaagd. In deze laagtes kan nu water tijdelijk opgevangen worden, zodat bij veel neerslag er minder water in één keer afgevoerd hoeft te worden. In totaal is ca. 50.000 m3 grond verzet. Hiermee zijn landbouwpercelen in de directe omgeving geëgaliseerd en opgehoogd. Om meer water te kunnen vasthouden worden 's winters de stuwen niet meer verlaagd en zijn afvoerbegrenzers geplaatst.

Natuurontwikkeling

De flauwe oevers en natte laagtes raken op termijn begroeid met veel plantensoorten zoals ratelaar, echte koekoeksbloem en misschien zelfs orchideeën. Ook meer op het land zijn maatregelen getroffen om de natuurwaarden te vergroten. Nieuwe poelen verbeteren het leefgebied van de kamsalamander, een bedreigde soort die in Salland nog op verschillende plaatsen voorkomt. Daarnaast wordt op de aangrenzende percelen een natuurvriendelijk beheer ingezet: door niet meer te bemesten en de grond langzaam te verschralen, zullen deze gronden zich ontwikkelen tot bloemrijke graslanden met veel plantensoorten en veel waarde voor vlinders en vogels.

Omdat de plannen rond natuurontwikkeling en waterberging zijn gecombineerd is er sprake van meervoudig grondgebruik. Dit kostte in de omgeving van de Moespotleide en Lettelerleide per saldo minder landbouwgrond.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl