Rechtbank Utrecht


Beroep tegen bouwplan Leidsche Rijn ongegrond

29 oktober - De bestuursrechter in Utrecht heeft het beroep dat een aantal omwonenden, nabijgelegen scholen en een kinderopvang hadden ingesteld tegen het bouwplan `La Sabbia' ongegrond verklaard. De gemeente Utrecht had een vrijstelling en bouwvergunning verleend voor de bouw van een fitnesscentrum, horecagelegenheid, twaalf appartementen en een parkeergarage.

De rechter stelde vast dat de gemeente bevoegd was om de vrijstelling en bouwvergunning te verlenen. De eisers stelden zich op het standpunt dat het bouwplan (onder meer) niet zou voldoen aan de regels voor luchtkwaliteit en dat het gebouw andere gebouwen en woningen te veel in de schaduw zou zetten. Bovendien zou realisatie van het bouwplan geluidsoverlast, windhinder en parkeeroverlast veroorzaken.

De rechter oordeelde dat de gemeente zich aan alle regels heeft gehouden en dat er naar verwachting door de bouw van het complex geen overlast of hinder zal ontstaan die dusdanig is dat de vrijstelling en bouwvergunning niet hadden mogen worden verleend.

Met betrekking tot de parkeersituatie stelde de rechter vast dat met de komst van La Sabbia 48 extra parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Deze extra parkeerplaatsen leveren een bijdrage aan het verlichten van de parkeerdruk met name in de ochtenduren, wanneer het vanwege de in de buurt gelegen scholen druk is. Niet aannemelijk is dat in de avonduren een tekort aan parkeerplaatsen zal ontstaan als gevolg van het bouwplan. Dit hangt samen met het feit dat de scholen dan niet in bedrijf zijn en voor de bewoners van La Sabbia is voorzien in parkeerplaatsen in de te realiseren parkeergarage. Dit bracht de rechter tot de slotsom, dat hoewel aannemelijk is geworden dat ter plaatse niet een ideale verkeerssituatie bestaat en dat met name in de ochtenduren sprake is van een belaste parkeersituatie, niet kan worden geoordeeld dat het door het bouwplan gegenereerde verkeer zal leiden tot een relevante toename van verkeer- en parkeerdruk ter plaatse.

Een aantal andere partijen dat ook beroep had aangetekend (onder meer de vereniging Ouders Forum 't Zand) werd door de rechter om uiteenlopende redenen niet-ontvankelijk verklaard.

LJ Nummers

BK1527
BK1532
BK1535
BK1536
BK1541

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 29 oktober 2009