Gemeente Aalten


Terugblik Langs heilige huisjes 2009


Onder grote belangstelling is het project `Langs heilige huisjes. Religieus erfgoed in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Suderwick' afgelopen zondag afgesloten met een concert van Cantores Versicolores. Het concert van het Achterhoekse mannenkoor vond plaats in de Goede Herderkerk te Dinxperlo.

Tijdens het project waren kerken en andere religieuze locaties opengesteld voor het publiek. Als thema voor de exposities in de kerken en de deelnemende musea was gekozen voor Tradities. Dit in aansluiting op het landelijke jaar van de Tradities.

Nieuwkomers

Nieuwkomers in 2009 waren de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB in Aalten en de Islamitische gebedsruimte. Bijzonder was ook de deelname van de bibliotheek in Aalten en Dinxperlo, waar u nog enige weken de expositie van Fotoclub Helios over Tradities in het religieus erfgoed kunt bekijken.

Bezoekers konden zich laten vervoeren met de huifkar en de T-Ford en genieten van optredens van de Klepperklumpkes en de Heurnse Haltedansers. Verder waren er verschillende orgel- en carillonbespelingen te beluisteren.

Jongeren

Ook de jeugd is betrokken bij het project. Zo hebben leerlingen van een aantal scholen uit Dinxperlo en omgeving een fietstocht gemaakt langs de kerken in Dinxperlo en Suderwick. Door middel van een vragenlijst hebben zij de verschillende kerken met elkaar vergeleken.

Op basis van de enthousiaste reacties van de deelnemers en het publiek kijkt de organisatie op een geslaagd project. Langs heilige huisjes 2009 kon mede mogelijk gemaakt worden dankzij de financiële bijdragen van de gemeente Aalten, de VVV Aalten - Bredevoort, de Euregio en het Prins Bernard Cultuurfonds.