Ingezonden persbericht



---



Persbericht
Amsterdam, 23 oktober

Winnaressen BNG Nieuwe Theatermakers Prijs in première Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse spelen Barst

Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse wonnen in 2008 de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs, de grootste theaterprijs voor nieuw talent ter waarde van E45.000, ter beschikking gesteld door de Bank Nederlandse Gemeenten. Met dit prijzengeld hebben zij hun nieuwe voorstelling gemaakt, die 30 oktober in première gaat in De Lieve Vrouw in Amersfoort. Barst, een poging tot buigen wordt geproduceerd door Grand Theatre Groningen, Laswerkplaats Amersfoort en De Lieve Vrouw. De voorstelling is in november te zien in verschillende theaters in Nederland die meedoen aan Blind Date - nieuwe theatermakers on tour van Theater Instituut Nederland.

Barst, een poging tot buigen
Barst, een poging tot buigen toont de confrontatie tussen twee koninginnen, Maria Stuart van Schotland en Elizabeth I van Engeland. Beiden uit op macht staan zij recht tegenover elkaar. Barst verbeeldt de strijd die tussen deze twee sterke vrouwen speelt. Jaloezie, haat, macht en machteloosheid wisselen elkaar af: uiteindelijk moet er een kop rollen.

Barst is de tweede voorstelling die Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse samen hebben gemaakt. Daniëlle van de Ven studeerde dans en theater aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Na haar afstuderen speelde zij o.a bij Onafhankelijk Toneel en Dries Verhoeven. Daarnaast maakt en speelt zij eigen producties waaronder Het vuur, de zee (2009). Joëlke Sanderse studeerde in 2000 af aan de Mime-opleiding aan de Theaterschool Amsterdam. Na haar opleiding speelde zij in diverse producties van o.a. Toneelgroep Annette Speelt en Olivier Provily. Ook maakte zij samen met Jan Taks verschillende producties.


1

Waarom een Blind Date met Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse?

De jury van de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2008 koos Van de Ven en Sanderse als meest veelbelovende makers uit het seizoen 2007/2008. Uit het juryrapport:

"Daniëlle en Joëlke hebben een voorstelling gemaakt die uniek is en ook van een totaal andere soort dan die van de eerdere winnaars. Wraakoefening viel op door de mooie afwisseling van tekst en beeld naast het bijzondere gebruik van muziek. In het strak vormgegeven decor slagen Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse erin om een zintuiglijk strijdtoneel op te roepen, dat afwisselend uitdagend, erotisch, spannend en poëtisch is."

Credits
Concept/spel: Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse Eindregie: Paul van der Laan Toneelbeeld: Marlies Schot Dramaturgie: Marijn de Langen Kostuums: Marjan Vos techniek & decor; Grand Theatre Fotografie: Paulina Matusiak Producenten: Grand Theatre Groningen, Laswerkplaats Amersfoort en De Lieve Vrouw Amersfoort

Speellijst
29-31 okt Theater de Lieve Vrouw Amersfoort
*premiere 30 okt
3 nov Stadstheater Zoetermeer
4 nov Schouwburg Arnhem
7 nov De NWE Vorst Tilburg
10 nov Het Kruithuis Groningen
11 nov Schouwburg Almere
16 nov Stadsschouwburg Utrecht
17 nov Witte Theater IJmuiden
18 nov Theater Bouwkunde Deventer
20 nov Schouwburg Kunstmin Dordrecht
21 nov Zeebelt Den Haag
I.s.m. Korzo en Koninklijke Schouwburg
23 nov Theater Bellevue Amsterdam
24 nov De Vest Alkmaar
i.s.m. Provadja
25 nov LAKtheater Leiden
28 nov* Grand Theatre* Groningen
*geen regulier Blind Date theater

In 2010 volgt een voorjaarstournee.

Blind Date
Blind Date - nieuwe theatermakers on tour is een serie met verrassende en vernieuwende voorstellingen op het gebied van toneel, dans, mime en beeldend theater van een generatie veelbelovende theatermakers. Met de serie krijgen zij de gelegenheid zich te presenteren aan een groter publiek en maken ze kans op de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs van E 45.000,- die aan het eind van het seizoen wordt uitgereikt. De serie, die al zestien jaar bestaat, wordt samengesteld door een commissie theaterdeskundigen en georganiseerd door Theater Instituut Nederland. Meer informatie op www.theaterblinddate.nl



Ingezonden persbericht