Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
109 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en de heer J.A. Kleuver
(ingekomen 11 september 2009 en antwoorden door het college verzonden op 30 oktober 2009)


Onlangs werd bekend dat het kabinet 153 miljoen extra uittrekt om de verloedering in de wijken tegen te gaan. De D66-fractie is in haar nopjes omdat het kabinet kennelijk ook inziet dat er een relatie is tussen verloedering en overlast. Minister Ter Horst zei erover: "Pakken we de verloedering aan, dan pakken we de onveiligheid aan." D66 heeft de volgende vragen aan het college:

1. Hoeveel van die 153 miljoen euro is bestemd voor Utrecht?
Utrecht ontvangt 7 miljoen euro, waarvan 4,2 miljoen in 2010 en 2,8 miljoen in 2011.

2. Wil het college inzicht verschaffen in hoe het voor Utrecht bestemde extra geld besteed zal gaan worden?
Het betreft geen extra (nieuw) geld, maar is niet meer dan een continuering van het budget voor veiligheid op grond van het convenant Grotestedenbeleid 2005-2009. Het budget hiervoor was tot 2009 4,2 miljoen per jaar en loopt dus in 2011 terug naar 2,8 miljoen. In het Bestuursakkoord Rijk en Gemeenten van 2007 zijn concrete afspraken gemaakt op het terrein van veiligheid en verloedering.
De decentralisatie uitkering voor Veiligheid en Leefbaarheid wordt in Utrecht besteed aan: 1. maatwerk in de urgentiegebieden aanpak jongerenoverlast, veel voorkomende criminaliteit en verloedering (wijkveiligheidsaanpak), 2. stedelijke aanpak jeugd en veiligheid, 3. (nazorg) veelplegers, 4. 24-uurs maatschappelijke opvang verslaafden en 5. in het voorjaar van 2010 en 2011 meedoen aan een landelijke schoonmaakactie samen met wijkbewoners. Dit is grotendeels een voortzetting van het huidige succesvolle beleid met als toevoeging de deelname aan de landelijke schoonmaakactie en past geheel binnen de doelstellingen van het Bestuursakkoord.

3. Wie wordt de portefeuillehouder van het bedrag dat aan Utrecht ten goede komt?
De Burgemeester

4. Deelt het college de mening van D66 dat dit geld aangewend moet worden om die plekken te verbeteren, waarvan de inrichting en omgeving een verloederde indruk maakt, zoals winkelcentrum Lunetten, Willem Alexanderplantsoen in De Meern, winkelcentrum Rokade in Zuilen, winkelcentrum De Gagel in Overvecht, De Gaard in Tuindorp, Damstraat/Kanaalstraat in Lombok en het Stationsgebied om maar een paar voorbeelden te noemen? Als u die mening niet deelt, waarom niet?
Het betreft geen extra geld. Met de maatwerk aanpak in de urgentiegebieden komt het geld daar terecht waar het het hardste nodig is. Enkele van de genoemde voorbeelden behoren hiertoe.

5. Tijdens een werkbezoek van de commissie Stad en Ruimte aan stadswerken, bleek dat het schoonhouden van de stad op waarderingsniveau 6 al een enorme opgave is met het budget dat er nu is. Kunt u garanderen dat het extra geld dat Utrecht nu ontvangt daadwerkelijk zal leiden tot een schonere stad?
Nee, maar met dit geld kunnen we wel het huidige veiligheidsbeleid nog een jaar voortzetten.


---- --