Politie Zaanstreek-waterland

Politie Zaanstreek-Waterland optimistisch in crisistijd

Zaandijk, 30-10-2009

De boodschap van de politiebond in het artikel van 29 oktober in het Noord-Hollands Dagblad is duidelijk: door de bezuinigingen vergrijst de politie.

Ook het politiekorps Zaanstreek-Waterland ontkomt niet aan de bezuinigingen en ook dit korps zal minder nieuwe collegas naar school kunnen sturen. Maar dat baart de korpsleiding geen zorgen. Want dankzij het actieve instroombeleid dat jaren geleden al is ingezet kan er ook tijdens de crisis goed politiewerk worden afgeleverd.

Joop de Schepper, plaatsvervangend korpschef, van de politie Zaanstreek-Waterland: Het is algemeen bekend dat de generatie babyboomers binnen enkele jaren de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en uitstroomt. Een beetje vooruit kijken kan daarbij helpen. Jaren geleden zijn wij al begonnen om een actief instroombeleid ten aanzien van nieuwe (jonge) collegas in te voeren. Tegelijkertijd hebben wij ons ingezet voor een seniorenbeleid waar veel aandacht is voor het mooi afronden van je loopbaan. Ik betreur de uitspraken van de bond. Ik begrijp hun belangen wel, maar ik hoop dat ze ook gedacht hebben aan het negatieve effect dat het heeft op het imago van de politie. In het verleden hebben we vaak moeten vechten tegen beelden die waren ontstaan over onderbezetting, slecht betaalde en ongemotiveerde dienders. Dat de bond nu een beeld schets dat de politie zou bestaan uit grijze onfitte politiemensen vind ik spijtig. Het politiekorps Zaanstreek-Waterland heeft een goed gevuld korps met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Jonge en leergierige agenten, in combinatie met ervaren en relativerende dienders, is een perfecte mix om aan de wensen vanuit de samenleving tegemoet te komen. Het politievak is een mooi vak, waarvoor je lichamelijk en geestelijk fit moet zijn. In Zaanstreek-Waterland hebben we, naast de verplichte fysieke vaardigheidstrainingen daarom ook het programma Fit En Gezond. Waarin iedere collega, deels in diensttijd en deels in eigen tijd, invulling kan geven aan de verantwoordelijkheid om maximaal fit te zijn. Om zo onze taak in de samenleving zo optimaal mogelijk uit te voeren. De crisis is ons overkomen, maar in- en uitstroom van personeel overkomt je niet, daar kun je zelf veel invloed op uitoefenen.