TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

30 oktober 2009

Peiling: PvdA gaat voorop bij raadsverkiezingen Den Haag

Als er nu gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag zouden zijn, gaat de PvdA met 22 procent van de stemmen (tien zetels) voorop. D66 (16%, zeven zetels), VVD (15%, zeven zetels) en debutant PVV (13%, zes zetels) strijden om de tweede plaats. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de gemeente Den Haag.

De gemeente Den Haag is naast Almere de enige gemeente in Nederland waar de PVV aan de lokale verkiezingen meedoet. De partij zou sterk debuteren in Den Haag, maar niet zo'n eclatante overwinning boeken als bij de Europese verkiezingen afgelopen juni, toen bijna twintig procent van de Haagse stemmen naar de PVV ging. D66, in juni goed voor zo'n zeventien procent van de stemmen, zou dat resultaat nagenoeg evenaren. De PvdA, die het in juni met slechts twaalf procent van de stemmen moest doen, zou nu met 22 procent bijna twee keer zo veel scoren. Dat is nog altijd aanzienlijk lager dan in 2006, toen de PvdA met 28 procent van de stemmen de VVD (20%) ruim voorbleef.

Naar verwachting hogere opkomst in Den Haag dan in 2006 Het heeft er alle schijn van dat de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag in maart 2010 een stuk hoger zal zijn dan in 2006 het geval was. Destijds ging 48 procent van de inwoners van de hofstad naar de stembus, terwijl het landelijk gemiddelde op ruim 58 procent lag. Op dit moment zegt al 54 procent van de Hagenaren zeker te gaan stemmen, tegenover 48 procent van alle Nederlanders.

PvdA scoort bij allochtone kiezer
De allochtone stem kan van cruciale invloed op de uitkomst zijn. Zo'n derde van de Hagenaren is van niet-westerse afkomst. De opkomst onder deze niet-westerse allochtonen is naar verwachting hoog (60% zegt zeker te gaan stemmen). Meer dan de helft (54%) van de allochtonen zegt op de PvdA te gaan stemmen. Onder autochtone Hagenaren wordt D66 echter de grootste partij (19%) en komt de PvdA (14%) niet verder dan de vierde plaats.

Wel kennisachterstand over datum verkiezingen bij niet-westerse allochtonen
Niet-westerse allochtonen in Den Haag zeggen in grote mate op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar zij kampen wel met een kennisachterstand. Slechts acht procent van de Hagenaars van Surinaamse, Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse afkomst weet dat de verkiezingen in maart 2010 zijn, tegenover 41 procent van de autochtone Hagenaren. Al met al weet een op de drie (33%) Hagenaren dat er in maart 2010 gemeenteraadsverkiezingen zijn. Landelijk ligt dit percentage een stuk lager (22%).

Veiligheid belangrijkste onderwerp in Den Haag
Veiligheid is het belangrijkste onderwerp waar politieke partijen zich bij de gemeenteraadsverkiezingen mee bezig moeten houden. Dat is de mening van de gemiddelde Nederlander (39% genoemd), maar nog sterker de mening van de gemiddelde Hagenaar (49% genoemd). Gezondheidszorg (38%) komt op een tweede plaats voor de Hagenaren; verkeer, openbaar vervoer en parkeerbeleid (34%) op de derde.

Zowel Hagenaren van autochtone (50%) als van allochtone (47%) afkomst vinden veiligheid het belangrijkste onderwerp. Allochtone Hagenaren hechten relatief veel waarde aan gezondheidszorg (44%), jeugdvoorzieningen (32%) en armoedebestrijding (30%); autochtone Hagenaren aan verkeer en openbaar vervoer (42%) en wonen (30%).

De resultaten hebben betrekking op de eerste van een serie van drie peilingen die TNS NIPO in opdracht van de gemeente Den Haag in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen uitvoert. In december 2009 en januari 2010 volgt een tweede peiling, in februari 2010 een derde peiling.

F5947 | TNS NIPObase CAWI/CAPI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Den Haag. Het CAWI veldwerk (online) vond plaats van 5 t/m 11 oktober 2009, daarbij werden in totaal 650 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=650). Het CAPI veldwerk (face to face) vond plaats van 8 t/m 17 otkober 2009. Daarbij werden in totaal 262 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=262).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Tim de Beer (tel: 020 522 53 99).