Nieuw-Vlaamse Alliantie


Open Vld moet beginnen presteren ipv communiceren (30/10/09)

N-VA-Kamerlid Ben Weyts ergert zich blauw aan de Open VLD-communicatie over de evolutie van het aantal ambtenaren. De Open VLDers houden er van om te communiceren in plaats van te presteren, zegt Weyts.

Naar aanleiding van de audit van het Rekenhof stelt Sven Gatz dat vooral het federale niveau inspanningen doet. Hij verwijst ondermeer naar een beslissing van de federale regering om de volgende jaren één op twee federale ambtenaren die op pensioen gaan niet te vervangen. Het zouden vooral de deelstaten zijn, die volgens Gatz tekortschieten. Diezelfde Vlaamse regering waar Open VLD dit eigenste jaar nog in zat, is volgens Gatz de schuldige.

Weyts roept op om een zuiver debat te voeren. Ten eerste is er de laatste jaren bij de deelstaten, maar vooral bij lokale overheden, een aangroei van het aantal ambtenaren door een toename van het aantal taken van die overheden, stelt Weyts. Wat betreft de gemeenten verwijst hij naar de lokale sport- en cultuurfunctionarissen. De deelstaten kregen anderzijds bevoegdheden overgedragen vanuit de federale overheid en creëerden er ook zelf nieuwe, zoals bijvoorbeeld het inburgeringbeleid.

Bij de federale overheid zien we net minder bevoegdheden, maar toch bleef het federale ambtenarenapparaat de afgelopen jaren aangroeien. Ook bij de liberale ministers. Kijken we naar de periode 2006-2008, dan zien we een sterke personeelsstijging bij de liberale departementen Binnenlandse Zaken (+ 11 %) en Buitenlandse Zaken (+ 12,6 %), preciseert het Beersels Kamerlid.

Weyts ergert zich vooral aan wat hij noemt het gegoochel met aantallen en percenten. Eerder onthulde de N-VAer dat de voor 2009 beloofde besparing op de federale loonkredieten van 1 %, via een begrotingsaanpassing stilzwijgend werd gewijzigd in een stijging met
1%. Vooral de liberale ministers zagen de loonkredieten bijgestuurd (FOD Binnenlandse Zaken +6,5 en Buitenlandse Zaken + 3,2 %).

Ook nu weer komen de trucs terug, zegt Weyts. Voor de begroting 2010 kondigt men een besparing van 100 miljoen aan. Maar als je de kleine lettertjes leest zie je dat er ook 10 miljoen wordt voorzien voor bijkomend personeel. Ook voor andere initiatieven (Noodnummer, asielbeleid, Regie der Gebouwen) wordt aan bijkomend personeel gedacht, ondermeer en opnieuw, voor Open VLD-minister Turtelboom.

Weyts wijst er tot slot ook op dat de federale regering nergens en nooit heeft beslist om één op twee federale ambtenaren die op pensioen gaan niet te vervangen. Toch blijft Open VLD dat tot in den treure herhalen. Altijd maar communiceren in plaats van te presteren.

Vanzelfsprekend moeten de federale regering én de deelstaatregeringen serieuze inspanningen doen om het overheidsapparaat efficiënter te maken, besluit Weyts Maar als Open VLD dan toch zo nodig wil vergelijken, dan stel ik enkel vast dat de federale regering een besparing aankondigde van 100 miljoen, die dus maar 90 miljoen blijkt te zijn, en dat de Vlaamse regering een efficiëntieoefening doet van 133 miljoen, voor een ambtenarenapparaat dat meer dan de helft kleiner is.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be