Gemeente Brummen


Gemeenteraad besloot...

(Oorspronkelijke publicatie datum: 30-10-2009)

De besluitvormende raadsvergadering van afgelopen donderdag duurde lang. Maar dat kon ook niet anders gelet op de volle agenda. In ruim vier uur werd de volledige agenda afgewikkeld en een groot aantal besluiten genomen. Bij een aantal onderwerpen ging het overigens meer om principiële inhoudelijke besluiten. Komende donderdag 5 november, tijdens de begrotingsraad, komen de financiële gevolgen van een aantal voorstellen nog aan bod.

De publieke tribune van de raadszaal was tot de nok gevuld met belangstellende inwoners. Een groot aantal van hen was daar vanwege de plannen rondom het centrum van Eerbeek. De gemeenteraad was bijzonder te spreken over de structuurvisie voor het centrumgebied van Eerbeek. Ook de wijze waarop deze tot stand is gekomen oogstte veel lof bij de vier raadsfractie: een uitstekend voorbeeld van het betrekken van de samenleving bij een belangrijk en ook ingewikkeld onderwerp. De raad stemde in met de inhoud van de structuurvisie, maar maakt een voorbehoud wat betreft de uitvoerbaarheid (paragraaf 7 van de visie).

Gemeentehuis
Gaat het gemeentehuis nu wel of niet naar Eerbeek? Voor de zomer besloot de gemeenteraad al voor een nieuw gemeentehuis in het dorp Eerbeek, echte ronder de voorwaarde dat enkele aspecten nog nader onderzocht zouden worden en aan enkele voorwaarden zou zijn voldaan. De uitwerking van deze motie Gemeentehuis Eerbeek, mits kwam eveneens afgelopen donderdag aan bod en de raad nam kennis van alle nieuwe en achterliggende informatie. Ook wel er volop gediscussieerd tussen de vier fracties over dit onderwerp. Of het gemeentehuis in de toekomst een plek zal krijgen in het grootste dorp in onze gemeente wordt donderdag 5 november duidelijk. Dan buigt de gemeenteraad zich namelijk over de begroting van 2010 en worden de financiële consequenties van diverse grote projecten, waaronder die van een nieuw te bouwen gemeentehuis, in de definitieve programmabegroting vertaald.

Kulturhus
Een ander onderwerp waarvoor een groot aantal belangstellenden de raadsvergadering bezocht betrof het voorstel rondom de realisatie van een kulturhus in Eerbeek. Ook over dit voorstel volgde een spannend politiek debat met als resultaat dat een meerderheid van de raad (PvdA en CDA) besloten in te stemmen met het voorstel. Dit echter met uitzondering van het beslispunt waarbij de gemeente maximaal 150.000 euro op jaarbasis bijdraagt aan de exploitatielasten. De gemeenteraad is van mening dat de samenwerking tussen partijen en het samenvoegen van ieders inbreng een kulturhus te realiseren is zonder een aanzienlijke gemeentelijke bijdrage. Wel stelde de gemeenteraad een werkbudget van 70.000 euro beschikbaar voor de verdere voorbereidingen van een kulturhus in Eerbeek.

Rapport Ernst & Young
De raad nam verder kennis van het rapport van het bureau Ernst & Young naar de financiële doorrekening van het gemeentelijke huishoudboekje voor de middellange termijn, zijnde de periode 2009 tot en met 2023. Besloten ieder jaar een taakstelling van 70.000 euro te realiseren totdat het totale jaarlijkse structurele effect van een structurele bezuiniging van 710.000 euro is bereikt. Overigens komt dit punt op donderdag 5 november opnieuw aan bod tijdens de behandeling van de programmabegroting.

De volledige besluitenlijst van de besluitvormende vergadering kun je hier nalezen.