Politie Brabant-Noord

Politie controleert verlichting

Brabant Noord, 30-10-2009

De wintertijd is weer ingegaan en dus wordt het elke avond weer een beetje vroeger donker en 's morgens later licht. In het donker naar school of naar je werk en misschien ook wel weer in het donker terug. Goede verlichting op je fiets is van essentieel belang voor je eigen veiligheid.

Op 2 november begint een regionale campagne onder het motto 'Val op! Daar kun je mee thuis komen', waarin politie, gemeente, scholen en Veilig Verkeer Nederland samenwerken. Het doel is om het juiste gebruik van fietsverlichting te bevorderen en daarmee de verkeersveiligheid nog groter te maken. De campagne richt zich met name op scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs, maar de boodschap geldt natuurlijk voor iedere weggebruiker. Het aandoen van je verlichting hoort er gewoon bij! Niet alleen om zelf beter te zien, maar juist om zichtbaar te zijn voor anderen. En dat is in deze tijd van duisternis, mist en beslagen autoruiten geen overbodige luxe.

De politie Brabant-Noord gaat tijdens de campagneperiode, die loopt tot medio januari, extra controleren op het gebruik van de juiste verlichting. En dat mag ook verlichting zijn die je op je kleding of rugzak draagt, als het maar duidelijk zichtbaar is en aan de eisen voldoet. Zonder goede verlichting loop je een grote kans te worden bekeurd. Geen voor- en/of achterlicht kost 35,00 en geen reflectie aan de achterzijde van je fiets of op je trappers 20,00.

Daar staat tegenover dat goede verlichting juist wordt beloond. Elke fietser met goed licht kan een attentie krijgen.