Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 30 oktober 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit met de vaststelling van de wijze waarop toegang wordt verleend tot het Grootschalig Referentie Bestand (GRB), de voorwaarden voor het gebruik van de in het GRB opgenomen grootschalige referentiegegevens en de vergoedingen die verschuldigd zijn voor de toegang van het GRB. Ze neemt meteen ook akte van het ministerieel besluit dat het model van licentieovereenkomst vaststelt voor toegang tot het GRB en de vergoedingen die verschuldigd zijn voor de toegang.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist principieel de Europese Richtlijn over het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, en van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt, om te zetten in Vlaamse regelgeving. Onder teeltmateriaal wordt verstaan zaad, plantendelen en alle plantmateriaal, inclusief onderstammen, bestemd voor de vermeerdering en de productie van fruitgewassen. De nieuwe richtlijn heeft als belangrijkste doelstellingen het verduidelijken en vereenvoudigen van het regelgevingskader waarin ondernemers werken, en het verbeteren van de wetgeving op basis van de technische en wetenschappelijke vooruitgang en op basis van de nieuwe handelsomgeving in de lijn van het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid. Het besluit wordt nu voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van het Aanvullend Protocol bij het Europees Handvest over lokale autonomie met betrekking tot het recht om deel te nemen aan aangelegenheden van een lokaal bestuur. Het Handvest verplicht de deelnemers fundamentele regels toe te passen die de politieke, administratieve en financiële onafhankelijkheid van de plaatselijke gemeenschappen waarborgen. Die plaatselijke gemeenschappen bieden de burger de mogelijkheid daadwerkelijk deel te nemen aan de besluitvorming die betrekking heeft op zijn dagelijkse omgeving. Het Aanvullend Protocol wil dat recht inschrijven in het toepassingsgebied van het Handvest.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van het Protocol nr. 3 bij de Europese Kaderovereenkomst over grensoverschrijdende samenwerking tussen territoriale gemeenschappen of overheden, betreffende Euregionale samenwerkingsverbanden. Het Protocol biedt een oplossing voor de problemen waarmee de grensoverschrijdende samenwerking nog steeds te kampen heeft. Het voorziet de oprichting van Euregionale Samenwerkingsgroeperingen die de grensoverschrijdende en inter-territoriale samenwerking tussen zijn leden moet bevorderen, steunen en ontwikkelen, ten voordele van de bevolking. Het protocol betekent een verdere stap in de richting van de vereenvoudiging van het proces voor de oprichting van grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Veerle Lories wordt aangesteld als voorzitter van het directiecomité van het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen (IWT).

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006. Het gaat om een wijziging in de regeling voor de aanwijzing in de mandaatfuncties van N-niveau en van algemeen directeur. Zo krijgen de extern geselecteerde kandidaten voortaan de keuze tussen een vaste benoeming met een tijdelijke aanwijzing in de mandaatfunctie of een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. De mogelijkheid om verlof te nemen om een ambt uit te oefenen bij een kabinet wordt afgeschaft, en er wordt een overgangsbepaling ingevoegd voor statutaire mandaathouders die voor hun aanwijzing in de mandaatfunctie geen titularis waren van een graad van rang A3 of A4. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen en minister Freya Van den Bossche
Het Vlaams Akkoord voor de Social Profit en Non-Profit voorziet naast uitbreidingsbeleid ook een koopkrachtverhoging en kwaliteitsverbetering. Voor de uitvoering van dit akkoord hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de overheveling van een krediet voor een bedrag van bijna 4,3 miljoen euro.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van het Geactualiseerd Sigmaplan stelt de Vlaamse Regering de noodzaak vast tot verplichte wijziging van de inplanting van de installaties voor zuurstofvervoer van Air Liquide Industries Belgium NV, in het gebied 'De Bunt' in Hamme en in het gebied 'Vlassenbroek' in Dendermonde. Ze verzoekt de federale overheid om hiervoor de nodige koninklijke besluiten te nemen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Op voorwaarde van een aanpassing van een paragraaf stemt de Vlaamse Regering in met een ontwerp van wet met diverse bepalingen over de Luchtvaart. De voorgestelde wetswijziging betreft de invulling van een juridisch vacuüm om zo de luchthaveninspectiediensten een juridsische basis te bieden voor de uitvoering van hun opdrachten en de concretisering van een formele link tussen deze luchthaveninspectiediensten van de regionale luchthavens en de 'National Appropriate Authority'.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de subsidies voor de volgende stadsvernieuwingsprojecten: 3 miljoen euro voor 'De Scheldekop' in Oudenaarde, 2 miljoen euro voor 'Aarschot op sporen' in Aarschot, 3 miljoen euro voor 'Watersite - De Molens' in Vilvoorde, 3 miljoen euro voor 'Bruggen naar Rabot' in Gent, 1,5 miljoen euro voor ''t Eilandje: Culturele as en Londen-Amsterdamstraat' in Antwerpen, 2 miljoen euro voor 'ILGO Intergenerationeelproject Linkeroever' in Antwerpen en 3 miljoen euro voor 'Geelodroom' in Geel.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met de procedure voor de planning, de vaststelling en de goedkeuring van de uitvoeringsprogramma's in het kader van de planmatige realisatie van sociale woonprojecten en met de financiering van verrichtingen in dit kader. Het heeft als doel het programmatiebesluit, en meer bepaald de planning van de investeringen in de sociale huisvesting, af te stemmen op het decreet grond- en pandenbeleid.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Terminalzone internationale luchthaven Zaventem'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering verleent eervol ontslag aan Anne-Marie Van Gramberen en aan Tim Hermans als regeringsafgevaardigden bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Tegelijk stelt ze Anneleen Peeters aan als regeringsafgevaardigde bij VDAB.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Een coördinatiecommissie adviseert de Vlaamse Regering over het nut van een ruilverkaveling van landeigendommen. De uitvoering van een ruilverkaveling van landeigendommen gebeurt door een ruilverkavelingscomité, dat wordt bijgestaan door een commissie van advies. Ruilcomités voeren een gebruiksruil uit in zones waar een groot infrastructuurwerk wordt uitgevoerd. De Vlaamse Regering legt nu principieel de voorwaarden vast voor het toekennen van presentiegelden en voor het terugbetalen van reis- en maaltijdkosten aan de leden van de coördinatiecommissies, de ruilverkavelingscomités, de commissies van advies en de ruilcomités. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het decreet over het mentorschap en de nascholing in Vlaanderen voorziet middelen voor mentorschap: de ondersteuning van de student/cursist tijdens de stage, de ondersteuning van de leraar in opleiding en de aanvangsbegeleiding gedurende het eerste jaar van de beroepsuitoefening als leraar. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering nu haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de toekenning van de middelen voor mentorschap in het onderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een wijzigingsbesluit goed in het kader van de inhoudelijke vernieuwing van het deeltijds kunstonderwijs. Het gaat over de uitbreiding van het aanbod met nieuwe opleidingen en de organisatie van tijdelijke projecten rond kunstinitiatie voor kansarme en/of allochtone minderjarigen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In het kader van het Onderwijsdecreet en het gelijke onderwijskansenbeleid en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief de besluiten goed over het ondersteuningsaanbod voor gelijke onderwijskansen in het buitengewoon basisonderwijs en in het buitengewoon secundair onderwijs. Het ondersteuningsaanbod was al ingevoerd in het gewoon basis- en secundair onderwijs; in het buitengewoon onderwijs werkte men tot nu nog met het onderwijsvoorrangsbeleid om de onderwijsachterstand van kansarme kinderen weg te werken.