Senternovem

30-10-2009 | Interactie tussen de mens en een zwerm robots

Interview met Drs. Masja Kempen coördinator van het Zevende Kaderprogramma Marie Curie Industry Academia Partnerships & Pathways kennisoverdrachtproject Distributed Human Robot System for Chemical Incident Management (DHRS-CIM).

Masja Kempen "Stel er ontsnapt een giftige gaswolk uit een chemische fabriek in Rotterdam. Dan moet er snel van alles gebeuren. Als het aan ons ligt laten we een zwerm robots los, om het gaslek op te sporen. Hulpverleners kunnen op aanwijzing van de robots het lek dichten. En samen zorgen ze er voor dat iedereen in en rond de fabriek in veiligheid wordt gebracht", Thales researcher Masja Kempen ziet het al helemaal voor zich. Samen met drie Europese universiteiten en twee mkb'ers startte Thales Research & Technology uit Delft eind 2008 een Europees kennisoverdrachtproject over systemen voor Chemical Incident Management. De EU stelt in totaal 1,8 miljoen euro subsidie beschikbaar voor het uitwisselingsprogramma van in totaal 227 manmaanden, jaarlijkse summer schools en apparatuur voor het mkb. Kempen: "Voordat we de robots kunnen demonstreren moeten er natuurlijk nog flink wat r&d-vraagstukken worden uitgeplozen: Hoe laat je de robots autonoom werken? Hoe detecteren ze het gas? Hoe communiceren ze met de rampenbestrijders? En hoe kun je al de informatie het best visualiseren voor de verschillende hulpverleners?"

Onderzoeksproject
Het Thales onderzoeksteam van natuurkundigen, wiskundigen, ICT'ers, psychologen en zelfs een antropoloog onderzoekt de samenwerking tussen mens en machine. De Universiteit van Amsterdam levert expertise van datamanagement, communicatie en voorspellingen. En die staan in contact met de Sheffield Hallan University waar ze zwermende robots onderzoeken als hulp voor de brandweer. En zo haakten via via nog twee mkb-bedrijven en een Zweedse universiteit aan: het Belgische Space Application Services, visualisatietechnieken, het Portugese IdMind de ingeniería de sistemas, robots en sensoren, en de Zweedse universiteit van Örebro, gasdetectie.
Kempen: "Dit kennisoverdrachtproject geeft ons de kans om de onderzoeksvragen met andere ogen te bekijken. Onderzoekers van bedrijven en universiteiten kunnen fysiek samenwerken. En al die nieuwe kennis en netwerken die dat oplevert, geven een flinke impuls aan het onderzoek."

Stafuitwisseling
Een kleine veertig werknemers van de zes partners draaien mee in het project. Het Portugese IdMind heeft te weinig menskracht om uit te zenden en ontvangt alleen onderzoekers van de universiteiten. Het Belgische mkb-bedrijf trekt ook r&d experts uit het buitenland aan, net als de drie universiteiten. Alle persoonsgebonden kosten voor reis- en verblijf worden vergoed.
Kempen: "De totale duur van een uitwisseling varieert van 2 maanden voor bijvoorbeeld professoren en directeuren tot enkele jaren voor onderzoekers en aio's. Die uitwisseling is een flinke puzzel. Zeker als je ook rekening moet houden met docenten die lesverplichtingen hebben en mensen met gezinnen. Ik heb een kalender gemaakt, waarop iedereen zelf kan aangeven wat het beste moment voor een uitwisseling is." Voor de EU is dat trouwens de belangrijkste deliverable, het aantal uitwisselingen. Maar ook zien ze graag veel gezamenlijke publicaties en jaarlijkse summer schools. De EU volgt het project met grote belangstelling, voor hen is het ook een nieuwe ervaring.

Voordelen
Na ruim een jaar ziet Kempen al veel voordelen: "Bedrijven en universiteiten kunnen fysiek in elkaars keuken kijken en daar alle tijd voor nemen. Dat geeft een frisse nieuwe kijk op de onderzoeksvragen en mogelijke oplossingen. En zeker zo belangrijk, het vergroot ook de acceptatie van elkaars kennis en disciplines. Zo kunnen we samen intelligente systemen ontwerpen waarin de mens en machine samen optimaal opereren."

Voor meer informatie over het kennisoverdrachtproject DHRS-CIM kunt u contact opnemen met: Masja Kempen (Masja.kempen@icis.decis.nl) Kijk voor meer informatie over Marie Curie-beurzen op: www.senternovem.nl/eglpeople