Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 27 oktober 2009

Nieuwbouw jongerencentrum
Eind september 2009 werd bekend dat de jongerenorganisaties ât Tref en The Young Ones zouden ophouden te bestaan en dus niet meer zouden verhuizen naar het nieuw te bouwen jongerencentrum op bedrijventerrein De Bukkum.
Het college heeft de gevolgen van dit besluit in kaart gebracht en besloten de nieuwbouw niet te realiseren. Het college gaat op korte termijn met de aannemer overleggen over deze problematiek. Het college wil deze ontwikkeling aangrijpen als een kans om het totale jongerenwerk met nieuw enthousiasme op te zetten en wil dat onder meer doen door beleid dat gericht is op de jeugd van 12 jaar en ouder te laten opstellen en uitvoeren.

Voorstellen aan de gemeenteraad

Grondnota 2009
Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de Grondnota 2009. De grondnota geeft inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van grondexploitatie en vermogensposi-tie.
Een vast onderdeel van de grondnota is een voorstel om de grondprijzen voor een vol-gend kalenderjaar vast te stellen. Voorgesteld wordt per
1 januari 2010 de grondprijzen:Â

- voor woningbouw en bedrijfsgrond trendmatig te verhogen met 2%;Â
- de grondprijs voor kantoren in Vroonacker 3 vast te stellen op ⬠155,00. Dit vanwege marktconformiteit en de ligging van gronden (zichtlocatie).
Wat verkoop c.q. verhuur van zogenaamde overhoeken betreft, stelt het college voor bij nieuwe overeenkomsten:Â

- voor verhuur een percentage van de grondprijs te hanteren als huurprijs enÂ

- voor verkoop 100% van de grondprijs te hanteren als verkoopprijs.

(Meerjaren)begroting Diamantgroep
Het college heeft kennisgenomen van de begroting 2010 en de meerjarenbegroting 2011 t/m 2013 van Diamantgroep en verzoekt de gemeenteraad hiermee in te stemmen. De gevraagde bijdrage van de gemeente Hilvarenbeek voor 2010 bedraagt ruim ⬠46.000,00. Diamantgroep voert voor zes regiogemeenten, waaronder Hilvarenbeek, de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uit.

Subsidies leefbaarheidfonds
Het college heeft overlegd met de gezamenlijke belangenorganen en stelt voor de subsidies voor 2010 uit het leefbaarheidfonds als volgt toe te kennen:

website Baarschot

⬠1.553

groenvoorziening Dorpsstraat, Esbeek

⬠7.360

schooltuin Haghorst

⬠5.750

speelgoedberging peuterspeelzaal Biest-Houtakker

⬠1.183

implementatie integraal dorpontwikkelingsplan (IDOP) Biest-Houtakker

⬠50.000

Â

Deze subsidies zijn de laatste die volgens de gebruikelijke procedure worden uitgekeerd.
Bij de vaststelling van de Kadernota 2010 heeft de raad namelijk besloten dat het Leef-baarheids- en het Vrijwilligersfonds in 2011 samengevoegd worden. Na deze samenvoe-ging zal het nieuwe fonds in de loop van drie jaar stapsgewijs worden verkleind tot een fonds dat jaarlijks wordt gevoegd met ⬠60.000,- uit de algemene middelen.

Verkeerscirculatieplan
Het college heeft een verkeerskundig onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van ver-schillende verkeersmaatregelen voor de kern Hilvarenbeek. Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat er geen aanleiding is om ingrijpende infrastructurele maatregelen te nemen. Wel is er een aantal andersoortige maatregelen te treffen dat een positieve invloed heeft op verkeer in Hilvarenbeek. Het college vraagt de raad in te stemmen met dit standpunt en stelt tevens de volgende beleidsvoornemens voor:Â

- bevorderen van langzaam verkeer, door maatregelen zoals uitbreiding van stallings-mogelijkheden voor fietsen en het creëren van extra wandel- en fietsverbindingen;Â

- veiliger maken van invalswegen en verbeteren van doorstroming van verkeer door ondermeer in een gedeelte van de Hilverstraat en een gedeelte van de Gelderstraat eenrichtingsverkeer in te stellen.Â
- onderzoeken op welke manier we zo snel mogelijk vorm en inhoud kunnen geven aan handhaving van het parkeerbeleid. Verder vraagt het college de raad een positief standpunt in te nemen over het uitbrei-dingsplan âBierhuijsâ (van brouwerij De Roos). Het college plaatst daarbij de kanttekening dat concrete maatregelen pas worden genomen wanneer het plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd.