Openbaar Ministerie

Werkstraf geëist voor dreigmails en beledigen moslims

30 oktober 2009 - Arrondissementsparket Utrecht

Een 60-jarige man uit Nieuwegein is vandaag veroordeeld voor het beledigen van moslims. Ook werd hij schuldig bevonden aan bedreiging van een lid van de Amersfoortse gemeenteraad. Van het beledigen van christenen werd hij vrijgesproken.

De officier van justitie achtte bewezen dat de verdachte begin februari 2008 zich schuldig maakte aan het sturen van dreigmails aan gemeenteraadslid. Zo schreef hij: "Na de burgeroorlog word je apart opgehangen". Hoewel de verdediging meende dat dit moet worden gezien als een waarschuwing, achtte de rechtbank het dreigende karakter van de uitlating bewezen.

Daarnaast werd hij ervan veracht in maart 2008 dreigende mails naar diverse leden van de PKN te hebben gestuurd met bewoordingen als `PKN-christenen, honden en varkens', `collaborateurs en landverraders' en `je bent het niet waard een christen te heten'. Ook stuurde hij afbeeldingen mee van een vrouw die half ingegraven was in de grond of een vrouw met een strop om haar nek. De rechtbank was het niet met de officier van justitie eens dat deze mails een openbaar karakter hadden en merkte de kring van ontvangers aan als een besloten groep. Daarom achtte de rechtbank de feiten zoals op de tenlastelegging `beledigen van een groep' niet bewezen en sprak de verachte van dit feit vrij.

Een derde feit deed zich voor in februari van dit jaar toen de man medicijnen ging halen in een apotheek en hij geholpen werd door een moslima. Hij draaide toen zijn rug naar de vrouw toe en zei dat hij het te vies vond om naar hen te kijken, doelend op moslims. De officier merkte dit aan als belediging van een groep op grond van godsdienst en de rechtbank achtte dit bewezen.

Ter zitting was de verdachte niet aanwezig en kon geen uitleg geven voor zijn gedrag en uitlatingen. Volgens zijn advocaat zou de man zich verzetten tegen de veronderstelde islamitisering van de maatschappij en zou hij bang zijn de in Nederland zwaar bevochten vrijheid te verliezen. De rechter stelde hier tegenover dat dit soort gedrag en uitlatingen, ongeacht iemands politieke overtuiging, niet toelaatbaar zijn. De verdachte werd veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.